2018. január 29. | 10:17

Az Audi A8 negyedik generációja teljesen új szintre emeli az utazás minőségét. A szemrevaló formaterv, kezelőelemeinek finom részletei, a lágy-hibrid hajtás és a bársonyos futómű által méltán képviseli 2018-ban a luxuslimuzinok jövőjét.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Audi A8 50 TDI quattro tiptronic
Előnyök
Parádés belső
Végtelenül puha futás
Bőven elegendő alap dízelmotor
Hátrányok
Drága extrák
Borsos alkatrész árak
Kényes futómű

A tesztautót a PannonHandel Zrt. biztosította – https://www.pannonhandel.eu/

A negyedik generációs Audi A8 érkezésére rendkívül sokan vártak, igaz, csak tehetősebbek számára lesz elérhető az alapáron is közel 28 milliót kóstáló luxuslimuzin. Ez az gépjármű szinte mindent tud, amit a jelenlegi autóipar kínál, kezdve a harmadik szintű önvezetéstől, a lézerfényszórókon át a parádés beltérig. Az ingolstadtiak tökéletesen időzítették a zászlóshajó eljövetelét, hiszen a G11-es kódjelű 7-es BMW most kapott csak új motorokat, a Mercedes S-osztály nem olyan rég frissült, így a konkurencián a sor az elkövetkezendő pár évben, hogy valami ennél is ámulatba ejtőbbet alkossanak. Jöjjön tehát egy kis ízelítő a világ mondhatni legfejlettebb autójából!

Azért feltűnik egy-egy új részlet az előző generációhoz képest

Azért feltűnik egy-egy új részlet az előző generációhoz képest

 

Audi A8 50 TDI: lézerfényszórók és a Space Frame

Tetszik vagy nem tetszik, az Audi lassan már húsz éve készíti egy adott irányvonal mentén autóit, melyre elsősorban a kínai piacra történő gyorsabb betörés miatt volt szükség. Szerencsénkre Rupert Stadler, az Audi vezérigazgatója nem is olyan rég megígérte, hogy a jövőben minden modell egyedi részleteket rejt majd, könnyebben felismerhetők lesznek a szegmensek tagjai.

Audi A8 50 TDI - Teszt

 

Az új A8-as a tőle megszokott módon tekintélyt és eleganciát sugároz, legfontosabb jegyeit a Prologue tanulmánytól örökölte, elsősorban a még nagyobb, laposabb, szögletesebb Single Frame hűtőmaszk tűnik fel először. A maszk egy hosszútávú radart, vagyis LIDAR-t bújtat el, a ködlámpák helyén pedig szintén egy-egy radar figyel. A két oldalán található HD mátrix LED fényszórók igazán látványosra sikerültek, de ami igazán lényeges, az a jövőben elérhető lézerfényszóró egység, mely 600 méterre képes elvilágítani. Ez a technika is LED-et használ, viszont csak egy darabot, aminek pontszerű fényét elképesztő módon erősítik fel és egy homorú tükör segítségével terítik szét. A finoman döntött hátsó szintén LED lámpákat tartalmaz, melyeket egy hosszú csík köt össze, a króm betétek itt is valódi karaktert kölcsönöznek, igaz, a kipufogók valójában a lökhárító mögött, a talaj felé fordulva köpik kifelé a gázokat.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

Az új Audi A8 517 centiméter hosszú, 37 milliméterrel hosszabb, mint elődje, a Lang változat 530 centiméterre nyúlik el, ez a plusz tér a hátul ülők lábának kényelmét szolgálja. Mindkét modell 195 centiméter széles, a tengelytáv 6 milliméterrel nőtt, az A8 147, az A8 L 148 centiméter magas, a tetőív kupészerűbb vonalakat kapott és az övvonalat is magasabbra helyezték.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

Mint mindig, az A8 most is alumínium vázzal készült: jelen esetben a karosszéria elkészítésénél minden korábbi szériamodellnél többféle anyagot használtak. A vázszerkezet 40,5 %-a ultra nagy szilárdságú acél, de található még szénszálas műanyag, magnézium és alumínium is a listán. A váz súlya 282 kilogramm, ami 51 kilóval nehezebb az előd vázához képest, viszont így jobb ütközésvédelmet és +24 százaléknyi torziós merevséget értek el.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

Audi A8 50 TDI: hová tűntek a gombok?

A 2018-as Audi A8 beltere, amint az várható volt, szinte semmihez sem hasonlítható. Beszálláskor már az elektromos rásegítéssel működő ajtók könnyedsége gyakorolt nagy hatást, majd a vízszintes vonalakra rajzolt műszerfal egyszerűsége hengerelt le, ami szinte alig tartalmaz gombokat. A letisztultságot tovább tetézik az indításkor a minőségi fabetétek mögül előbújó középső és oldalsó szellőzőrostélyok. A természetes anyagok és a kialakítás egyértelműen a kategória csúcsát jelentik, a jól átgondolt, ízléses kijelzőkről nem is beszélve.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

A kormány mögött megbújó, 12,3 colos Virtual Cockpit kidolgozása egészen hihetetlen, gyors és minden adatot képes elénk tárni, amit egyébként a műszerfal felső részére integrált 10,1 colos érintőképernyő is: multimédia, navigáció, rendszer-beállítások és sok más. Ez alatt található az igazán érdekes 8,6 colos kijelző, melyről a klíma és komfortfunkciók sokasága vezérelhető, nyomógomb ezen sem található, az érintőképernyő lenyomásával a szerkezet pulzál, így adva visszajelzést a felhasználójának. Egészen kifinomult és modern megoldás ez az Auditól.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

Az első és hátsó ülések kényelme egy fotelével vetekszik, természetesen fűthető és szellőző funkcióval is bírnak, de adott esetben a középső és az ajtókon található hátsó kartámaszok és a kormány is melegíthető. A jobb hátsó fotelből az anyósülés egy gombnyomással előrébb csúsztatható, ekkor tárul az utasok elé az eszméletlenül nagy tér: királyi kényelemben lehet utazni az ágyszerű fotelekben, ahol a jövőben már elérhető lesz az Audi továbbfejlesztett masszázsfunkciója, akár talpmasszázzsal is.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

A hátul ülők szórakoztatásáról két tükröződésmentes 10.1 colos androidos tablet gondoskodik, melyekért potom 1 127 760 forintot kell kifizetni. Mindezeken felül a középső könyöktámaszból kivehető egy kisebb, 5,7 colos OLED HD tablet, amelyről szintén el lehet érni a kocsi össze funkcióját: légkondicionálás, ülések beállítása fűtése, szellőzése, világítás, sőt még telefonként is üzemel.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

Ha már kívül is csak LED-es fényforrások vannak, akkor már a belső olvasólámpákat is LED-es megoldással helyezték el a fekete alcantarával burkolt tetőben. A 220 voltos aljzat és az internethozzáférés már alap, ahogyan a Bang&Olufsen hifirendszere, melyből a csúcsot az Advanced 3D audio rendszer jelenti 2 364 740 forintért.

Müller Atti mondta:

„A német high-tech puma, egy autó, amivel a vad és millió veszéllyel teli betondzsungelen átvágni laza luxus-kikapcsolódás. Hiszen az A8 40 olyan vezetéstámogató funkcióval van felvértezve, ami szinte minden adódó helyzetre segít reagálni, vagy akár meg is oldja helyetted a problémákat, még azelőtt, hogy felfognád, mi is zajlik körülötted…

A vészfék, amivel garantáltan elkerülheted a "Jaj, bocs későn vettem észre, hogy megálltál előttem!"-szitut és az azt követő betétlap töltögetést. Beláthatatlan kereszteződés, folyosószerű parkoló feljáróból való kiállás, vagy csak óvatlan kicsorgás egy STOP táblánál? Nem gond! Ha valaki épp keresztbe jön és amúgy csúnyán elkaszálná az orrodat, a kocsi azonnal megáll! Ezek a biztonsági berendezések szó szerint életeket menthetnek.

A rengeteg érzékelő és 360 fokban szétkamerázott autó folyamatosan figyeli a környezetet és ezzel a zseniális futóművel kombinálva előre látja, ha egy bukkanó, kátyú, vagy bármilyen más akadály közeleg. Az adott szituációnak megfelelően felemeli/leengedi a lengéscsillapítókat és a kocsi így szinte észrevétlenül száguld át minden előforduló hepe-hupán. Ez a csodás utakon is kiderült a teszt során.

Nagyon hasznos és kicsit játékkonzolos feelinget ad a 360 fokos kamerarendszer képeiből realtime felépített virtuális parkolósegéd, ami automatikusan megjelenik a központi 10,1 colos érintőpanelen, ha épp tolatni szeretnél. Olyan, mintha egy játékban felülnézetből látnád magad. Először kicsit furcsa volt, de hamar ráérez az ember és onnantól jó mókává válik bárhova beállni, a legtrükkösebb helyek se babrálnak ki veled. Megnézheted az autót külső nézetben és akár körbe is forgathatod a képernyőn. Kár, hogy nem lehet felnit váltani, átszínezni és egyéb tuningot dobni rá!

Amivel viszont játszhatsz, az a belső, finoman megbújó hangulatvilágítás. Ezek a csíkok nappal alig látszanak, azonban éjszaka a hangulatodhoz igazíthatod vele a belső teret, hiszen sokféle színben pompáznak, így akár percenként „másik” autóban ülhetsz. Haszontalan, de jópofa extra!”

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

Audi A8 50 TDI: mikor már a gázpedál is rezonál

A negyedik generációs Audi A8 bevezetésekor két V6-os egységgel kérhető: a 3.0 literes, 286 lóerős, 600 Nm nyomatékkal rendelkező turbódízellel és a 3.0 literes 340 lóerős, 500 Nm-es benzinessel. Később jönnek a V8-as motorok, köztük a 435 lóerős 4.0 TDI és 460 lovas 4.0 TFSI, a csúcsot pedig az 585 lóerős W12-es 6.0 literes motor jelenti majd, melyhez 900 Nm nyomaték párosul. Természetesen minden erőforrás turbóval rendelkezik.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

Az Audi új jelölése szerint tesztalanyunk az 50 TDI nevet viseli, mely belépőmotor rendkívül finom járású, egyáltalán nem kíván többet a közel kéttonnás kasztni. A kabinban semmit nem észleltünk a dízelmotor morgásából, sőt a rezonancia is minimális, a bent ülők tökéletesen el vannak szigetelve a külvilágtól. Főleg azért, mert minden modell lágy hibrid üzemre is képes, van bennük még vitorlázó funkció is, mely aktiváláskor a gázpedált rezegteti, jelezve, hogy levehetjük a lábunkat róla. Akár 40 másodpercig motorfék nélkül hagyja gurulni az autót, sőt az indítómotorként is szolgáló generátor 12 kW energiát is képes visszatáplálni az áramot felvevő 48 voltos rendszerbe. Ezáltal képes 7 deciliternyi üzemanyagot is megspórolni, a 85 literes tankkal akár 1100 km is megtehető, a tesztünk alatt is 8 literes átlagot hozó dízellel.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

Audi A8 50 TDI: mintha nem is magyar utakon közlekednél

A 2018-as Audi A8 már elért arra szintre, hogy a 3-as szintű önvezető funkcióval pihentesse sofőrjét. Mit is takar ez pontosan? A szinteket 0-5-ig sorolják be, nagyjából a felénél tartunk most, az ötödik szint lesz majd az, amikor bemondod a címet és az autó gond nélkül elvisz bárhova. Jelenleg a kettes szintű automatizált vezetésnél tart a technika, amit már a Mercedes S-osztályból vagy a Tesla modelljeiből már ismerhetsz. Ennek legfőbb „hátránya”, hogy a vezető folyamatosan az utat kell figyelnie miközben a robotpilóta vezet, hogy közbe tudjon avatkozni nem várt esemény során. A harmadik szintnél már nem kötelező az utat nézni, ugyanis a kocsi időben jelez és reagál.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

Az A8 önvezető rendszere tökéletes összhangban van már a radaros tempomattal, a holttér-figyelővel, sávváltó-asszisztenssel és néhány országban a navigációs rendszer is, viszont Magyarországon ez még nem használható, ugyanis számos jogi feltételnek teljesülnie kell még, hogy az önvezetést élesben is használhasd itthon.

Az autó tehát a környezetéből mindent érzékel, bizonyos szituációkban átadható neki a vezetés, irányváltás, ez a környezet modellezése által lehetséges, melyet lézerszkenner, radarok, kamerák, ultrahangos érzékelők segítik. A Traffic Jam Pilot dugóasszisztens 60 km/h-ig, lényegében a német autópályák dugóiban nyújt nagy segítséget, olvashatsz, böngészhetsz utazás közben, és ha a jármű jelez, 8-10 másodpercen belül vissza kell venni az irányítást.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

A négy nagylátószögű kamera egyébként hibátlan, 360 fokos képet alkot az autóról: 3D-ben úgy forgathatod a fő kijelzőn a járművet ahogy csak akarod, ez parkoláskor jól jöhet. Ekkor válhat előnyödre a 709 000 forintért kérhető hátsókerék-kormányzás is, amivel 1,1 métert nyerhetsz az A8 fordulóköréből, sőt ez javítja a kanyarstabilitást is, hiszen az első kerekekkel azonos irányba kormányoz. Igazából a parkolással sem kell bajlódnod, hiszen egy telefonos applikáció segítségével vezérelheted kívülről az autót.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

Az összkerék-kormányzáshoz jár az aktív változó áttételű első kormányzás is, amelynél a kormányzás áttétele nem a volán elfordításának mértékétől, hanem a sebességtől függ, így minél gyorsabban haladsz, annál indirektebbé válik, ebből következik, hogy parkoláskor keveset kell tekerni a volánt, autópályán viszont nehezen tudsz belerondítani az egyenes futásba.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

Az autóban egyáltalán nem érződik a sebesség, a második generációs 8-as Tiptronic automata váltó hibátlanul teszi a dolgát. A tesztautóban található, alap adaptív futómű minden keréknél emelhető-süllyeszthető légrugókat tartalmaz, így szinte lebeg menet közben a jármű, bár meg kell hagyni, hogy Comfort módban is meglehetősen feszes.

Felárért kapható az aktív, elektromechanikus futómű, mely az alap légrugózással kiegészülve kerekenként 2 kilowattos villanymotorral rendelkezik. Ez a 48V-os rendszer révén vált lehetségessé, az autó feszíti vagy éppen puhítja a légrugóval egybeépített lengéscsillapítókat, mivel az autó kamerával előre beméri a kellemetlen úthibákat (a 3 centis hibákat is kiszúrja) és akár 12 centivel meg tudja emelni a lengőkarokat. Na, meg persze a Mercedes Magic Body Controljához hasonlóan kanyarban csökkenti a karosszéria dőlését.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

Az új A8 biztonságtechnikai szempontból is nagyléptékű limuzinnak számít, hiszen a vészfék-asszisztens mellett már az oldalirányú ütközésekre is nagy figyelmet szenteltek a tervezők, ugyanis, ha oldalról érzékel veszélyesen közeledő járművet, akkor akár 8 centivel képes hirtelen megemelni az oldalát, így emelve ki az utasokat az ütköző zónából, hogy a jóval merevebb küszöböket érje az ütközés.

2018 Audi A8 50 TDI - Alapjárat

Audi A8 50 TDI összegezve

Az Audi marketingszövege így szól: felejtsd el az autót! Az Audi több. Valóban sokkal több, mint az utcákon guruló kocsik nagy többsége, hiszen a nagy prémium gyártók zászlóshajóinak megújulásakor az a cél, hogy valami eddig még sosem látott dolgot hozzanak el. Ez az Audinak sikerült. A progresszív kezelőszervek, a jövőbe mutató formavilág és a példátlan technológiai újítások az erőforrások és a futómű terén mérhetetlen exkluzivitással ruházzák fel a világ talán legmodernebb limuzinját.

Audi A8 50 TDI quattro tiptronic

  • Lökettérfogat: 2967 cm3
  • Hengerek/szelepek: 6 / 4
  • Max. teljesítmény: 286 LE (3750-4000/perc)
  • Max. forgatónyomaték: 600 Nm 1250-3250/perc
  • Hossz./szél.: 5172/1945 mm
  • Tengelytáv: 2998 mm
  • Saját tömeg/ Össztömeg: 1975 kg / 2690 kg
  • Városi fogyasztás: 6,5 l /100 km
  • Országúti fogyasztás: 5,5 l /100 km
  • Vegyes fogyasztás: 5,8 l /100 km
  • CO2-kibocsátás: 152 g/km
  • Végsebesség: 250 km/h
  • 0-100: 5,9 s

A tesztet és a képi anyagot készítette:

 • Erős Márk
 • Németh Kornél
 • Rupa Adrienn