Olvasónk egy érdekes forgalmi szituációval találkozott, a szakértő pedig válaszol a kérdésre.

„Kedves Alapjárat!

Van ez a privát utca Székesfehérváron. Az érdekes kérdés az, hogy az előző kereszteződésnél van egy 30-as tábla, azt feloldja-e ez a privát út vagy sem? Kint az utcanév tábla, hivatalosnak tűnik, de le van zárva úgy egy kapuval, mint egy magánház kocsibejárója. Elég sok ilyen sorház van a környéken. Most akkor minden sorház magánútja feloldja a 30-as táblát, vagy csak az, amelyiknek hivatalos utcanév táblája is van? Kell azt mérlegelnie egy autósnak, hogy most ez egy sorházhoz tartozó magánút vagy egyéb?

Köszönettel,

Balázs"

Olvasói fotó

Ahhoz, hogy minél pontosabb választ tudjunk adni a kérdésre, felkerestük a szakoktatok.hu alapítóját, Vrancsik Viktort, aki elmondta észrevételeit az esettel kapcsolatban.


Kedves Balázs!

Két szabállyal kezdeném: a KRESZ  1. § (1) pontja kimondja, hogy „E rendelet a Magyarország területén lévő közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon folyó közlekedést szabályozza.” ; illetve a 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről 3. § (2) „A közút kezelője a közlekedés résztvevőit tájékoztatja a közlekedés biztonságát és zavartalanságát jelentősen befolyásoló körülményekről.”

A KRESZ alap esetben csak olyan úton érvényes, ami közterület. Vannak olyan esetek azonban, amikor közforgalom elől el nem zárt magánterületen is érvényesek a KRESZ szabályai. De nézzük meg példákkal.

Magánterület, amely nincs megjelölve magánútként. Ott érvényes a KRESZ, hiszen nem tudhatjuk, hogy az magánterület. Ilyen a 11. kerület Petzvál utca és Fehérvári út közti szakasz (150 méter), amely a Kocsis utca, ez magánterület.

Magánterület, amely meg van jelölve magánút jelzőtáblával, ott alapesetben a KRESZ szabályai nem érvényesek. Ilyen az általad említett helyszín is.

Magánterület továbbá az is, amely meg van jelölve magánút jelzőtáblával és ki van írva, hogy a KRESZ szabályai érvényesek, ebben az esetben érvényes a KRESZ. Szinte mindegyik bevásárlóközpont parkolója ilyen.

Az érdekesség az egészben az, hogy ha egy magánterületen történik egy baleset, amely személyi sérüléssel nem jár, akkor a rendőr nem intézkedik vagy maximum jelentést ír, de jegyzőkönyv nem fog készülni.

A kérdésre a válasz tehát az, hogy nem oldja fel a sebességkorlátozást, mivel magánterület, amely el van zárva és meg is jelölték. A kép alapján inkább tekinthető kihajtónak, ami amúgy sem oldja a sebességkorlátot. 

Üdvözlettel,

Vrancsik Viktor