A vezetői engedély megszerzése komoly mérföldkő minden ember életében. Sokan azt állítják, hogy a jogosítványuknak köszönhetően megtapasztalták a szabadság érzését, hiszen többé nem kell a tömegközlekedési eszközökre, vagy mások fuvarjára hagyatkozniuk. A különböző országokban megszerzett vezetői engedélyek megítélése és értéke eltérő lehet, abban a tekintetben, mennyire lehet az adott állam jogosítványát külföldön is használni. Minél magasabb a szóban forgó ország pontszáma a listán, annál kevesebb buktatóba ütköznek az autósok.

Az ausztrál Compare the Market weboldal összehasonlításából érdekes eredmények derülnek ki, amely az Alapjarat.hu külön kérésére a magyar jogosítvány kapcsán is végzett kalkulációt.

2016-ban még az Egyesült Királyság vezette ezt a rangsort. A szigetországiak a Brexitnek köszönhetően számos veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni, valamint az első helyről az utolsóra estek vissza a jogosítványok összevetésében. A 18 országot felvonultató listát továbbra is Franciaország vezeti, mögöttük azonban Magyarország következik, ami azt jelenti, hogy a magyar vezetői engedélyeket a világ legtöbb pontján gond nélkül elfogadják a hatóságok. A rangsorban előkelő helyet foglal el Belgium, Németország, Svédország, Spanyolország, Olaszország és Svájc is. A nem európai országok közül az Amerikai Egyesült Államok szerepelt a legjobban az ausztrál weboldal összevetésében.

nő mosolyog a volánnál, jogosítvánnyal a kezében

A Compare the Market elemzése szerint 2016-hoz képest Svájc javította a legtöbb pozíciót. A legnagyobb visszaesést természetesen az Egyesült Királyság produkálta. A britek mellett Mexikó, Oroszország, Brazília, Szaúd-Arábia, Kína és India is a sereghajtók közé tartoznak.

A legerősebb jogosítvánnyal rendelkező országok:

1. Franciaország 97 pont

2. Magyarország 94 pont

3. Belgium 93 pont

4. Németország/Svédország/Svájc 92 pont

5. Olaszország/Spanyolország 90 pont

6. Finnország 87 pont

7. Amerikai Egyesült Államok 84 pont

8. Kanada 73 pont

9. Ausztrália 71 pont

10. Új-Zéland 70 pont

A leggyengébb jogosítvánnyal rendelkező országok:

1. Egyesült Királyság 54 pont

2. Mexikó/Oroszország 60 pont

3. Brazília 62 pont

4. Szaúd-Arábia 63 pont

5. Kína/ India 64 pont