Megszűnhet a kártya alapú jogosítvány!

Közzétéve:
2019-04-24, 13:45

A kézzelfogható jogosítvány megszűnése, átalakulása mellett a személyi igazolvány is megújul, továbbá a gyászbejelentés és a házasságkötés adminisztrációjában is változások lesznek

A Magyar Közlönyben 2019. 04. 17-én, szerdán megjelent kormányhatározat szerint több eljárásban vezetnék be az elektronikus alapon történő ügyintézést, adattárolást.

személyi igazolvány és útlevél

A kormány úgy véli, a személyes adatok és ügyeink tárolása az elektronikus jövőben rejlik, ezért ebben a formátumban igyekeznek módosításokat végrehajtani, hogy az átállás minél hamarabb megvalósulhasson.

A határozat szerint az e-személyi a jövőben képes lehet akár elektronikus pénztárcaként is szolgálni, ehhez viszont a belügyminiszternek a tavasz végezetével meg kell vizsgálnia, hogy „az elektronikus tárolóelemmel rendelkező személyazonosító igazolványt alkalmassá lehet-e tenni arra, hogy azonnali átutalások kapcsán fizetési megbízások kezdeményezésére szolgáljon”. Az elektronikus személyi igazolvány funkcióinak továbbfejlesztését a határozat szerint 2020 végéig kell kidolgozni és végrehajtani.

jogosítványok egymásra rakva

A Magyar Közlönyben foglaltatott kormányhatározat értelmében az alábbi koncepciót a belügyminiszternek kell kidolgoznia, a folyamatba más minisztereket is bevonhat:

  • térjen ki annak vizsgálatára, hogy a vezetői engedély igénylésére és kiállítására, az okmány érvényességének meghosszabbítására, valamint a kapcsolódó nyilvántartások vezetésére, az adatok elektronikus továbbítására vonatkozóan, kizárólag nyilvántartási adatokra alapozva megvalósítható-e hazánkban a vezetői jogosultság zavartalan gyakorlása a jogosítvány fizikai kiállításának hiányában,
  • az elhalálozást követő, illetve ahhoz kapcsolódó eljárások folyamatában vagy megindításában szükséges folyamatok teljeskörű elektronizálása és automatizálása vonatkozásában,
  • megvalósítható-e a házasságkötéshez kapcsolódó eljárások véghezvitele teljeskörű elektronizáltság és automatizáltság vonatkozásában.

Az első pont kapcsán felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy amennyiben belföldön megvalósul az elektronikus ügyintézés és adattárolás, milyen helyzet áll majd fenn abban az esetben, ha az illető külföldre szeretne utazni?

Egyelőre nem tudni, hogy a kormány kalkulált-e ezzel a szituációval, de mindenesetre a fenti információk függvényében ha sikerül is az átállás, egy ideig biztosan magaddal kell hordanod kézzel fogható, vagyis szilárd halmazállapotú okmányaidat, hogy a határon túl semmi esetre se érjen meglepetés.

határon való átkelés
Fotó: MTI/Varga György

A jogosítványra vonatkozóan az állam az elmúlt időszakban tett egy-két hozzájárulást, miszerint 2018. július 1-jétől visszatérítik a vezetési engedély megszerzésének egy részét a 20 év alatti fiatalok számára. Abban bíznak, hogy ez a fajta kezdeményezés nagy segítséggel lehet a fiatalok munkaerőpiacon való elhelyezkedésében, hiszen jogosítvány birtokában valamivel több variáció közül válogathatnak az állásajánlatok között.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Egymásra dobált vezetői engedélyek felülről fotózva
2019. november 13.
Gyorsabban lehet majd jogosítványhoz jutni.
Magyarországon kiadott vezetői engedélyek egymásra dobálva
2020. június 16.
Ez a változás kapóra jöhet a sofőrhiánnyal küzdő mentőszolgálatnak.

További hírek