Megszűnhet a kártya alapú jogosítvány!

Közzétéve:
2019-04-24, 13:45

A kézzelfogható jogosítvány megszűnése, átalakulása mellett a személyi igazolvány is megújul, továbbá a gyászbejelentés és a házasságkötés adminisztrációjában is változások lesznek

A Magyar Közlönyben 2019. 04. 17-én, szerdán megjelent kormányhatározat szerint több eljárásban vezetnék be az elektronikus alapon történő ügyintézést, adattárolást.

személyi igazolvány és útlevél

A kormány úgy véli, a személyes adatok és ügyeink tárolása az elektronikus jövőben rejlik, ezért ebben a formátumban igyekeznek módosításokat végrehajtani, hogy az átállás minél hamarabb megvalósulhasson.

A határozat szerint az e-személyi a jövőben képes lehet akár elektronikus pénztárcaként is szolgálni, ehhez viszont a belügyminiszternek a tavasz végezetével meg kell vizsgálnia, hogy „az elektronikus tárolóelemmel rendelkező személyazonosító igazolványt alkalmassá lehet-e tenni arra, hogy azonnali átutalások kapcsán fizetési megbízások kezdeményezésére szolgáljon”. Az elektronikus személyi igazolvány funkcióinak továbbfejlesztését a határozat szerint 2020 végéig kell kidolgozni és végrehajtani.

jogosítványok egymásra rakva

A Magyar Közlönyben foglaltatott kormányhatározat értelmében az alábbi koncepciót a belügyminiszternek kell kidolgoznia, a folyamatba más minisztereket is bevonhat:

  • térjen ki annak vizsgálatára, hogy a vezetői engedély igénylésére és kiállítására, az okmány érvényességének meghosszabbítására, valamint a kapcsolódó nyilvántartások vezetésére, az adatok elektronikus továbbítására vonatkozóan, kizárólag nyilvántartási adatokra alapozva megvalósítható-e hazánkban a vezetői jogosultság zavartalan gyakorlása a jogosítvány fizikai kiállításának hiányában,
  • az elhalálozást követő, illetve ahhoz kapcsolódó eljárások folyamatában vagy megindításában szükséges folyamatok teljeskörű elektronizálása és automatizálása vonatkozásában,
  • megvalósítható-e a házasságkötéshez kapcsolódó eljárások véghezvitele teljeskörű elektronizáltság és automatizáltság vonatkozásában.

Az első pont kapcsán felmerülhet az olvasóban a kérdés, hogy amennyiben belföldön megvalósul az elektronikus ügyintézés és adattárolás, milyen helyzet áll majd fenn abban az esetben, ha az illető külföldre szeretne utazni?

Egyelőre nem tudni, hogy a kormány kalkulált-e ezzel a szituációval, de mindenesetre a fenti információk függvényében ha sikerül is az átállás, egy ideig biztosan magaddal kell hordanod kézzel fogható, vagyis szilárd halmazállapotú okmányaidat, hogy a határon túl semmi esetre se érjen meglepetés.

határon való átkelés
Fotó: MTI/Varga György

A jogosítványra vonatkozóan az állam az elmúlt időszakban tett egy-két hozzájárulást, miszerint 2018. július 1-jétől visszatérítik a vezetési engedély megszerzésének egy részét a 20 év alatti fiatalok számára. Abban bíznak, hogy ez a fajta kezdeményezés nagy segítséggel lehet a fiatalok munkaerőpiacon való elhelyezkedésében, hiszen jogosítvány birtokában valamivel több variáció közül válogathatnak az állásajánlatok között.

Forrás:

Kapcsolódó írások

2018. december 23.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményt adott ki az ügyben
forralt bor
2019. január 26.
Érdekes tények, amit eddig nem tudtál e kedvelt téli italról
Mercedes-Benz A-osztály a drivingcamp pályáján
2019. január 31.
Szeretnéd egy érdekes és hasznos ajándékkal meglepni a jogosítvány megszerzése előtt álló csemetédet? Ne is keress tovább, a drivingcamp tudja, mi kell neked!
A nők is vezethetnek majd Szaúd-Arábiában
2017. szeptember 28.
Nem mindennapi változás előtt áll Szaúd-Arábia: feloldják a nők vezetési tilalmát, de homályban maradtak részletkérdések, amik javíthatnák a nők helyzetét.