Tudj meg mindent egy használtautó magyarországi előéletéről! - SZÜF

Közzétéve:
2019-01-17, 15:43

Ha ismered egy autó előéletét, akkor tudod, mit veszel. Ennyi minden vásárlónak jár, hogy jó üzletet köthessen. Szerencsére ezt már otthonról is megteheted.

A használtautó vásárlás ingoványos talaj. Ha nem vagy elég körültekintő és tapasztalt, könnyen lehet, hogy koppanással ér véget a történet. Számos tábortűz melletti rémtörténet kering az interneten, hogy belefutottak manipulált kilométeróra-állású, korábban össze-vissza törött gépjárművet vásároltak a kereskedőtől, aki persze a csillagokat lehazudta az égről, amikor az állapotról és az előéletről kérdezték.

Használtautó kereskedés

Sajnos a laikust nem nehéz átverni. Elég egy külső polír, egy kárpittisztítás, pár flakon szilikon, némi rábeszélőképesség fűszerezve és már meg is van a madár. A kézfogás után gazdát cserél a pénz, az üzlet megköttetett, a kasszától való távozás után pedig nincs reklamáció. Legalábbis sokáig így volt. Szerencsére már nem ott tart az üzletág, ahol x évvel ezelőtt, ha az elégedetlen vásárló bizonyítani tudja a csalást, jogi útra lehet terelni az ügyet. De kinek hiányzik ez az egész macera, kérdem én? Nem egyszerűbb lekérdezni a kinézett autó múltját egy hiteles weboldalon? Szerintem de.

Személyre szabható ügyintézési felület

A Személyre szabható ügyintézési felület lehetőséget biztosít, hogy gyorsan és díjmentesen informálódj a kiválasztott gépjármű előéletéről. Ez már korábban is létezett, igaz akkor még csak párszáz forint befizetése után vehetted igénybe a szolgáltatást, ami ráadásul nem is működött zökkenőmentesen. Szerencsére a fejlesztők odatették magukat, és egy jóval harmonikusabban működő rendszer van kilátásban.

Jelenleg még csak tesztüzemben működik, de mindenképpen érdemes tenni vele egy próbát. Mindenek előtt szükséged lesz Ügyfélkapura a belépéshez, ilyet díjmentesen igényelhetsz bármelyik okmányirodában. Ha ezzel megvagy, már sínen vagy.

Személyre szabható ügyintézési felület

Miután bejelentkeztél, rengeteg lehetőséged nyílik, hogy online intézd ügyeidet, könnyű elveszni a menüpontok sűrűjében. De neked most az Adatigénylés a Járműszolgáltatási Platformon fül a lényeg, hiszen innen indíthatod az elektronikus lekérdezést. Kiválaszthatod, hogy milyen információkra van szükséged, én nagy lendülettel bepipáltam az összeset. Kíváncsi srác vagyok, na.

Személyre szabható ügyintézési felület járműadatlap

Miután a rendszer elvégezte a szükséges folyamatokat, egy pdf fájl formájában eléd tárul az igazság. Megédesít vagy elszomorít, végiggörgetve szembesülsz a kiválasztott autó végig vezetett magyar karrierjével. Mint minden hivatalos okmány, ez is a banális adatokkal kezd (évjárat, nyilvántartásba vétel, szín, rendszám, márka, típus stb.), de már itt kiderül az eddigi tulajok száma.

Személyre szabható ügyintézési felület kilométergörbe

Az autóm nem áll körözés alatt, mint kiderült, kilométer görbéje is szép lineárisan emelkedik (igaz ez nálam csak honosítás utáni futást ábrázolja), itt kiderülne az esetleges utólagos manipuláció. Ami engem nagyon meglepett, hogy még az eredetvizsgán és a műszaki vizsgán készült képeket is megtekintheted a kiválasztott autóról! Nekem speciel jó volt visszanézni, nosztalgiázni. Az informatika és technika fejlődése, előre lépése tette lehetővé, hogy én ilyen kényelmesen „visszamehessek a múltba.” Hát nem érdekes?

Használtautó vizsgáztatás közben

És ez a rendszer még csak tesztüzemben működött, amikor próbáltam, a végleges verzió ennél is tartalmasabb lesz. Egy kitűnő ötletet valósítottak meg nagyrészt a használtautó vásárlók védelme és támogatása érdekében, illetve lehetőséget adtak a felhasználóknak, hogy egy helyen minden szükséges adatot a továbbiakban is figyelemmel tudjanak kísérni. Ezek után lehet bármekkora dumája a kereskedőnek, csak egy mozdulattal előkapod a telefont a zsebedből, koppintasz párat, majd egy laza félmosollyal az arcodon annyit mondasz:

„Na, nem úgy van az apukám…”

A gépjárművek állami nyilvántartását elősegítő alkalmazás mellett a privát szférában is indul hasonló megoldás, csak ott a teljeskörű online autókezelésen lesz a hangsúly. Íme az ECDH-ról szóló cikk, előregisztrálni akár közvetlenül erről a linkről is tudsz. 

További autós hírek

Oroszországban, Szamara városában,  az Olvi nevű olajtársaság találta ki a nem kis “forgalmat” generáló akciót. Ingyen adták a benzint, de…

Alkoholmámorban úszó sofőrre hívták ki a rendőröket a Népligetben – számoltak be a ripost-nak szemtanúk. Szerda délután a 9. kerületben,…

Mára még egy buszt érintő eset, ezúttal Érdről, az Alsóerdősor utcából. Satu fékezett a kamerás autós és a busz is,…

Olvasónk, Surin Zsolt küldte a videót. A helyszín Zugló, a Balázs és Ungvár u. sarok. A Volkswagen figyelmetlen sofőrje megáll…

Bejelentés érkezett a rendőrségre 2019. november 14-én este arról, hogy egy autó Veszprém belterületén, a Haszkovó úton kidöntött egy villanypóznát…

Kapcsolódó írások

Ezek a legmegbízhatóbb, használt városi kisautók!
2018. szeptember 13.
Készítettek egy felmérést, melynek függvényében több mint 18 000 embert kértek meg, hogy számoljanak be használt kisautójuk megbízhatóságáról!
tizenhárom autó kezdőknek
2019. április 05.
Elérhető árú, mégis megbízható autót szeretnél? Összeszedtem a legjobb opciókat friss jogsisok számára!
BMW 850i
2019. június 26.
Nem riadsz vissza a kamerától? Mesélnél az autódról? Szívesen megosztanád másokkal is a közös történeteteket? Írj nekünk és lehet, hogy veletek forgatjuk a következő videónkat!
Hölgy használtautó tulajdonos
2019. július 01.
Magyarországon is egyre magasabb az autók átlagéletkora.