2021. május 15. | 14:50

Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van érvényben.

Hazánkban tavaly ősszel felmerült, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a járművezetők alkoholfogyasztását érintő zéró tolerancia elvének lazításáról. A magyar emberek döntő többsége egyetért a mostani szabályozással, melyet 13 évvel ezelőtt vezettek be idehaza. Az azóta eltelt időszakban csökkent az ittas vezetéssel összefüggésbe hozható közlekedési balesetek száma.

Az autóvezetés során a sofőrnek bizonyos helyzetekben a pillanat tört része alatt kell reagálnia egy váratlan eseményre. A reakcióidőt pedig már csekély mértékű alkohol elfogyasztása is jelentős mértékben befolyásolhatja. Hogyan is néz ez ki a gyakorlatban? Az alábbiakban részletesen elolvashatod, milyen hatással van a szervezetedre a különböző mennyiségű alkohol.

Ahogy azzal mindannyian tisztában vagyunk, Magyarországon a zéró tolerancia elve van érvényben. Európa és a világ számos országában azonban lazábbak a szabályok. Szerbiában, Montenegróban és Bosznia-Hercegovinában például 0,3 ezrelék a megengedett határérték. Ez körülbelül 1-2 pohár sörnek felel meg. Ez a mennyiség már enyhén ronthatja a látóképességet, növeli a reakcióidőt és rontja az ítélőképesség, ezzel együtt megnő a kockázatvállalási hajlandóság.

Görögországban, Horvátországban, Portugáliában és Spanyolországban 0,5 ezrelék a megengedett határérték. Magától értetődően ennél a mennyiségnél tovább romlik a látóképesség, a sofőr nem képes felmérni és megválasztani a megfelelő sebességet.

Az Egyesült Királyságban és az Amerikai Egyesült Államokban 0,8 ezrelékkel még be lehet ülni a volán mögé. Ekkora mennyiségű alkoholbevitel esetén jelentősen romlik a koncentrációs képesség, csőlátás, egyensúlyzavar alakulhat ki, a reakcióidő pedig 30-50 százalékkal meghosszabbodhat.

1 ezreléknél magasabb véralkoholszinttel már a világ egyik pontján sem engedélyezett az autóvezetés. 1-2 ezrelék között ugyanis már romlik a térlátás, zavartság, valamint számottevő beszéd-, reakciós-, egyensúly- és orientációs zavarok léphetnek fel. Az orvosi szaknyelv 2,5 és 4 ezrelék között már alkoholmérgezést állapít meg.

Az interneten és az okostelefonos alkalmazások között számos lehetőség nyílik a becsült véralkoholszint megállapítására. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy az alkohol lebontásában genetikai, alkati, életkorból, illetve egyéb okból fakadó különbségek is szerepet játszanak.