Lassan 13 éve annak, hogy bevezették a zéró tolerancia elvét. Azóta jelentősen csökkent az ittas vezetések száma, akárcsak az ittasan okozott baleseteké. Több ország is szabályoz úgy, hogy az alkoholfogyasztás bizonyos szintig engedhető. Nagy István agrárminiszter a zéró toleranciával és annak lazításával kapcsolatban vetette fel, hogy akár elindulhatna egy párbeszéd ezzel kapcsolatban. Ez a kijelentés azonban valószínűleg inkább a miniszter saját gondolata volt, hiszen mind a kormány álláspontja, mind a társadalom véleménye az, hogy nem kell lazítás, hanem továbbra is zéró toleranciára van szükség.

Sörösüveggel a kezében vezet egy felelőtlen sofőr egy alagútban

Az európai közúti balesetek 25 százalékát az ittas vezetés okozza. A megdöbbentő, hogy azokhoz az országokhoz képest, akiknél lazább ez a fajta szabályozás, valamivel jobban áll az a Magyarország, ahol az alkoholizmust csak úgy nevezik, hogy a magyar nemzet egyik népbetegsége.

A Napi.hu és a Pulzus kutató applikáció közös kutatásából az derül ki, hogy az 1000 megkérdezett 58 százaléka szerint van szükség továbbra is a jelenlegi szigorú szabályozás fenntartásához. Mindössze 17 százalék szavazott úgy, hogy egy pohár sör vagy bor beleférhetne. 25 százalék pedig egyenesen azt mondta, hogy nem iszik alkoholt. Az ittas vezetéshez köthető halálos balesetek száma 2015-höz képest 4,5 százalékról 2019-re 3,3 százalékra csökkent.

A kutatásban résztvevő nők 9 százaléka, míg a férfiak 28 százaléka lazítana a szigoron. De egyébként a nők 30 százaléka, míg a férfiak közül 17 százalék állítja azt, hogy nem szokott alkoholt fogyasztani. Ha pedig az életkor aspektusából vizsgálták a kérdéskört, akkor az derült ki a közvélemény-kutatásból, hogy minél fiatalabb valaki, annál inkább lesz egyre megengedőbb az alkoholfogyasztással kapcsolatban. Így a 18-39 évesek körében 22 százalék, a 40-59 évesek 16 százaléka, míg a 60 év felettiek 12 százaléka enyhítene a zéró tolerancia elvén. Ha viszont az iskolai végzettség alapján nézzük, akkor a válaszadó diplomások 74 százaléka támogatja a jelenlegi szigort, 18 százaléka enyhítene, míg 8 százalék nem iszik alkoholt. Az érettségivel és a középfokú végzettséggel rendelkező megkérdezettek többsége nem is iszik, vagy nem érdekli a kérdéskör, így a jelenlegi szigorral is 50-60 százalék közötti arányban értenek egyet.

Ital egy kocsikulcs mellett

További érdekesség, hogy a Budapest-vidék összevetésben csak abban van nagyobb eltérés, hogy a fővárosiak 14 százaléka, míg a vidékieknek bőven 20 százalék feletti aránya nem iszik egyáltalán alkoholt.

Alapvetően nincs baj azzal, hogy a zéró tolerancia elve ilyen hosszú ideje életben van, egyre kevesebb az ebből fakadó baleset, egyre tudatosabb a magyar autós közösség.