Nándort lelki terror alá akarta helyezni egy gyalogos, ő viszont nem érzi úgy, hogy szabályt sértett volna. A szakértő válaszol a kérdésre.

„Kedves Alapjárat!

A mellékelt térképen látható zebránál egy járókelő elküldött melegebb éghajlatra, aki a bal oldalról, a biobolt felől szeretett volna átkelni a jobb oldalon található pizzéria felé. Még a középen található járdaszigeten sem járt, azaz a bal oldali zebrának a végén közlekedett, amikor integetett, hogy álljak meg. Én nem álltam meg, erre ő bemutatott.

Nem értem, miért kellene megállnom, hiszen ő technikailag egy másik zebránál járt még, én pedig egyáltalán nem veszélyeztettem őt a biztonságos közlekedésben. A közlekedési lámpák nem működtek, amikor az eset megtörtént. Meg kéne állnom már akkor is, ha még csak a járdasziget előtt jár a gyalogos?

Köszönettel:

Nándor"

Ahhoz, hogy minél pontosabb választ tudjunk adni a kérdésre, felkerestük a szakoktatok.hu alapítóját, Vrancsik Viktort, aki elmondta észrevételeit az esettel kapcsolatban.


Kedves Nándor!

Te jártál el szabály szerint. Valóban, itt két zebráról beszélünk és a gyalogosnak az autós részéről biztosítania kell a zavartalan áthaladását. De mindig csak azon a gyalogátkelőn, ahol ő épp átszeretne kelni.

Balról érkezve az is lehet, hogy a villamoshoz igyekszik és nem szeretne tovább áthaladni, így ebben az esetben ameddig nincs a szigeten, neked nincs megállási kötelezettséged, hisz akkor indokolatlanul akadályoznád a forgalmat. Az más kérdés, ha már a járdaszigeten van és határozottan a zebra felé tart, mert akkor már elsőbbséget kell számára biztosítanod. 

Üdv, Vrancsik Viktor

Google Street View