2023. június 18. | 08:35

Olvasónkat egy több mint 20 éves Mercedes C200 típushibái érdeklik, a Merci-guru pedig válaszol a kérdésre.

„Kedves Alapjárat!

Egy Mercedes C200 Kompressor (W203, 2001-es, M111 motor) típushibái felől érdeklődnék. Mikre kell készülni egy ilyen modell esetében?

Köszönöm a választ!

János"

A kép illusztráció

Annak érdekében, hogy minél hasznosabb és szakszerűbb választ adjunk, felkerestük Németh Ádámot, aki Mercedes modellek szervizelésével foglalkozik. El is mondta a legfőbb tudnivalókat a C200 Kompressorral kapcsolatban.

Ádám szerint a motor alapvetően egy megbízható darab, nincs vele sok gond megfelelő karbantartás mellett. Persze típushibája ennek is van, a kartergáz szellőztetéssel sűrűn vannak gondok, ez egyébként a szívósor alatt helyezkedik el.

Találkozott már többször olyan példánnyal, aminek a légtömegmérője rakoncátlankodott, de olykor előfordul a vezérműtengely kopása is. A hengerfej tömítésnél pedig szivároghat az olaj, erre is érdemes odafigyelni.

A fogyasztása átlagosan 9-10 liter körül alakul, elektronikai szempontból pedig a szellőztetést állító csappantyúk szoktak megállni. A futóműve alapvetően strapabíró volt, de egy több mint 20 éves autónál a magyar utakon járva már minden előfordulhat.

A legnagyobb problémája a W203-as C-osztálynak a rohadás. Főleg a korai példányokra jellemző, ezek mindenhol képesek rozsdásodni.

Mercedes