szombat - 2023. szeptember 23.
17.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Mi történik az út mentén elhelyezett síremlékekkel útfelújításkor?

2023. szeptember 03. | 16:05

Sokszor engedély nélkül helyezik ki ezeket az út mentén.

Főutak, autóutak, de városok belterületi útjain is gyakran találkozhatunk az úttest mellett felállított apró síremlékekkel, keresztekkel, kegyhelyekkel, amelyek balesetben elhunytaknak állítanak emléket. A jelenség sajnos egyáltalán nem szokatlan itthon, mivel a baleseti statisztikák nem túl fényesek az elmúlt években.

Sokszor engedély nélkül kerülnek ki az emlékhelyek

Ezek a síremlékek leginkább a gyorsabb forgalmú utakon bukkannak fel, ahol arányosan a legtöbb végzetes kimenetelű baleset történik. Bár a legtöbb ilyen kegyhely egy kis keresztből vagy fejfából áll, vannak olyan esetek is, amikor konkrét arcképes, sírköves emlékhelyet állítanak a gyászolók.

Milyen módon kerülnek ki ezek a kegyhelyek?

Mivel a közutak mellett húzódó padka is az útkarbantartó feladatkörébe vagy esetenként tulajdonába tartozik, így ide bármit elhelyezni csakis engedélyeztetés után lehet. Mivel ez nem sokak számára ismert, vagy azok, akik tudják, hogy engedélyt kellene kérniük, a legtöbb esetben nem teszik meg, csupán kihelyezik elhunyt szerettük emlékhelyét és reménykednek, hogy az útkarbantartók vagy éppen a városi önkormányzat szemet huny a dolog felett.

A közútkezelő valóban adhat ilyesmire engedélyt és nem is igényel sok papírmunkát a dolog, a teljesítendő feltételek pedig nem nehezek. Annyit kérnek csupán, hogy a felállított kegyhely ne veszélyeztesse a forgalom biztonságát, legyen kellő távolságra található az úttól és legyen a közelében biztonságos megállásra szolgáló hely.

Emellett a nem megfelelően felállított építmények az úton közlekedőkre is veszélyt jelenthetnek, elterelik a figyelmet, illetve veszélyhelyzet esetén az útpadkára lehúzódó gépjármű is beleütközhet. A közút azt is hozzátette, hogy abban az esetben, ha ezeknek a feltételeknek nem felelnek meg a kihelyezett emlékhelyek, elsősorban igyekeznek egyeztetni a hozzátartozókkal, hogy hol és milyen módon tudják biztonságosabban elhelyezni a kegyhelyet. 

Azt is hangsúlyozták, hogy alapvetően a kihelyezett kegyhelyeket semmilyen módon nem zavarják, szándékosan nem károsítják vagy bontják el, még akkor sem, ha az engedély nélkül került ki közútra. Igyekeznek megértőek lenni a legtöbb esetben.

Mi történik az emlékhelyekkel útfelújítás esetén?

Útfelújítás, útszélesítés vagy újraaszfaltozás esetén viszont mégis hozzá kell nyúlniuk az emlékhelyekhez, mivel problémát okozhatnak. Ilyen esetben a közútkezelő csak akkor szünteti meg a felállított helyeket, ha műtárgynak, szélesítésnek, egyéb beavatkozásnak az útjában áll, vagyis csak a legindokoltabb esetekben.

Mivel lakóhelyemen éppen szélesítik a járdát és a szélesítésre kijelölt járda és úttest közti részen jó tíz éve áll – illetve már csak állt - egy baleseti emlékhely, megkérdeztem a Százhalombattai Önkormányzatot, az út tulajdonosát, hogyan viszonyulnak az ilyen emléktárgyak kihelyezéséhez és mi lett ennek a konkrét kegyhelynek a sorsa.

A város hasonlóan jár el az ilyen kegyhelyek kérdésében, mint a közútkezelő szervek:

A közterületen, vagy a közút mentén tábla, jelzés vagy egyéb tárgy csak úgy helyezhető ki, ha azt előzetesen a terület tulajdonosánál és kezelőjénél bejelentik, kérvényezik és engedélyeztetik. Konkrétan a síremlék elhelyezését azonban sem a közúti közlekedésről szóló 1988.  évi I. törvény, sem a közterületek használatáról szóló helyi önkormányzati rendelet nem nevesíti.

Ebből kiderül, hogy konkrétan nincs megnevezve az emlékhely a törvényben, viszont ugyanabba csoportba tartozik, mint egy hirdetőtábla vagy egy jelzőtábla. Az Önkormányzat válaszában azt is említette, hogy soha nem adtak még ki emlékhelyre vonatkozó engedélyt, történetesen azért, mert eddig senki sem nyújtott be feléjük ilyen kérvényt.

Az Erkel Ferenc körúton kihelyezett emlékhellyel kapcsolatban is ez volt a helyzet:

A körút mellett elhelyezett tárgyi síremlék sem volt hivatalosan kérelmezve és engedélyezve, ezáltal az emlékhelyet létesítők személye nem ismert.

Fentiekre tekintettel, a síremlék környékét érintő új kerékpárút építési munkálatait megelőzően az önkormányzatnak vagy a beruházást kivitelező cégnek nem volt lehetősége felvenni a kapcsolatot és kiértesíteni az érintett személyeket. Tudomásom szerint, a körúti síremlék vonatkozásában a megkezdett útépítési munkálatok során mindezidáig nem érkezett olyan bejelentés vagy kérelem, amely annak áthelyezésére, vagy esetlegesen egy új emlékhely kialakítására irányult volna.

Amellett, hogy senki nem jelentkezett a síremlékkel kapcsolatban, az Önkormányzat szerint a kegyhely már nem is volt olyan állapotban, hogy az útmunkák miatti eltávolítása után ismét visszahelyezhessék, vagy egyáltalán megmenthessék.

Alapjárat.hu
F1: Verstappen nyerte az akciódús Olasz Nagydíjat! Kis benzines Mercedes Shooting Brake-et vennék, mi baj lehet?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!