2023. március 10. | 15:23

Az ország több pontján is speciális, kék színű prizmákat telepítettek az utak mentén. Utánajártunk, hogy milyen funkciót töltenek be.

A Magyar Közút Zrt. csapata csütörtök délelőtt kezdte meg 220 kék színű prizma felszerelését a 811-es úton. A művelet célja az, hogy csökkentsék a balesetek számát.

A szakemberek a szóban forgó út 8-as kilométerkövénél kezdték meg a prizmák telepítését. Kimentünk, megnéztük, a prizmák valóban fel vannak szerelve.

A 811-es út 8-as kilométerkövétől kék prizmákkal próbálják elriasztani a vadakat | Fotó: Alapjarat.hu / Tóth Balázs

A prizmák öt kilométer hosszan lesznek telepítve Székesfehérvár határában, Csala és Lovasberény között, számolt be róla a feol.hu internetes hírportál. Nem elszigetelt esetről van szó, az Eplény-Gyulafirátót vonalon szintén telepítésre kerültek ilyen kék prizmák.

A Magyar Közút Fejér Megyei Igazgatósága bő 1300 kilométer hosszúságú útszakasz kezeléséről gondoskodik a portál szerint, ennek több mint 10%-a vadveszélyes. A vadak pedig gyakran keresztezik az utakat, ez pedig különösen veszélyes a közlekedőkre nézve.

A közutasok most ezekkel a kék színű vadriasztó prizmákkal szeretnék csökkenteni a vadbalesetek számát. 50 méterenként, mindkét oldalon elhelyezik ezeket a prizmákat az útszélesség jelző oszlopokon.

A szakemberek azt remélik, hogy ezzel a módszerrel el tudják riasztani a vadakat attól, hogy akkor keljenek át az úton, amikor arra épp egy jármű közeledik. A vadak ugyanis általában sötétben, hajnalban mozognak. Ekkor a járművek tompított fényszórója megvilágítja a prizmákat, majd a fény tovább szóródik.

A várakozások szerint a kék fénytől megijednek majd a vadak. Amennyiben valóban így fog történni, és elkerülik az utakat, akkor jelentősen csökkenteni lehet a vadgázolások számát.

Alapjárat.hu / Tóth Balázs