Minden sofőrt szondáztatnak Nógrádban

Frissítve:
2018-11-02, 16:31

A Nógrád Megyei Rendőrség a megye teljes területén alaposabbá teszi az ellenőrzéseket

Ennek során kötelező lesz a sofőrnek megfújni az alkoholszondát. A rendőrség ezt úgy fogja megvalósítani, hogy egy adott útszakaszon az összes arra közlekedő autó sofőrjét szondáztatják, kivétel nélkül.

A finn módszer

A rendőrség ezekkel a szigorított ellenőrzésekkel akarja megelőzni az ittas vezetésből fakadó baleseteket. Ez a szigorított ellenőrzés a finnek példájából eredeztethető, ahol az alkoholfogyasztás jelentős problémákat okoz az élet sok területén, például a közlekedésben is, egészen a kétezres évek közepéig.


Nógrádban ezentúl mindenkinek kötelező lesz az ellenőrzések során megfújni a szondát

Ezért ma már minden finn rendőr fel van szerelve egy alkoholszondával, és a közúti ellenőrzések azzal kezdődnek náluk, hogy megfújatják a szondát. A finnek sikerességét mutatja, hogy Európa több országa is átvette a módszerüket. A gyakorlat azt mutatja, hogy több rendőr munkájával fennakadásmentesen lehet ellenőrizni a sofőröket, és ha egy ittas sofőrt találnak, úgy eljárást indítanak az illetővel szemben.

Finnország élen jár az ittas vezetés megelőzésében, ugyanis ezek mellett elsőként tette kötelezővé az Alcolock-ot a korábban már ittas vezetésért elkapott emberek számára. Az Alcolock egy légalkoholmérő szonda az autóban, indítás előtt bele kell fújni, és ha a sofőr alkoholt fogyasztott és ezt kijelzi az Alcolok, az autó nem lesz indítható. Ez az érték 0.1 mg/l a kifújt levegőben, ami véralkohol szintben 2 ezreléknek felel meg.

Ittas vezetés Magyarországon

Ma Magyarországon jelenleg egy növekedési tendencia látható az ittas vezetők számát tekintve, de még mindig nem érjük el a 2013-as szintet, amikor is az ittasan okozott balesetek száma 5,5%-al volt magasabb a mainál.

Forrás:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

szabálytalanul előző kamion
2021. február 06.
A rendőrök a technika minden vívmányát bevetik, hogy kedvét szegjék a szabálytalankodóknak.
Audi TT rendőrautók
2019. november 25.
A magyar rendőrség gyors autói az elmúlt 4 évtizedből.

További hírek