Minden sofőrt szondáztatnak Nógrádban

Frissítve:
2018-11-02, 16:31

A Nógrád Megyei Rendőrség a megye teljes területén alaposabbá teszi az ellenőrzéseket

Ennek során kötelező lesz a sofőrnek megfújni az alkoholszondát. A rendőrség ezt úgy fogja megvalósítani, hogy egy adott útszakaszon az összes arra közlekedő autó sofőrjét szondáztatják, kivétel nélkül.

A finn módszer

A rendőrség ezekkel a szigorított ellenőrzésekkel akarja megelőzni az ittas vezetésből fakadó baleseteket. Ez a szigorított ellenőrzés a finnek példájából eredeztethető, ahol az alkoholfogyasztás jelentős problémákat okoz az élet sok területén, például a közlekedésben is, egészen a kétezres évek közepéig.


Nógrádban ezentúl mindenkinek kötelező lesz az ellenőrzések során megfújni a szondát

Ezért ma már minden finn rendőr fel van szerelve egy alkoholszondával, és a közúti ellenőrzések azzal kezdődnek náluk, hogy megfújatják a szondát. A finnek sikerességét mutatja, hogy Európa több országa is átvette a módszerüket. A gyakorlat azt mutatja, hogy több rendőr munkájával fennakadásmentesen lehet ellenőrizni a sofőröket, és ha egy ittas sofőrt találnak, úgy eljárást indítanak az illetővel szemben.

Finnország élen jár az ittas vezetés megelőzésében, ugyanis ezek mellett elsőként tette kötelezővé az Alcolock-ot a korábban már ittas vezetésért elkapott emberek számára. Az Alcolock egy légalkoholmérő szonda az autóban, indítás előtt bele kell fújni, és ha a sofőr alkoholt fogyasztott és ezt kijelzi az Alcolok, az autó nem lesz indítható. Ez az érték 0.1 mg/l a kifújt levegőben, ami véralkohol szintben 2 ezreléknek felel meg.

Ittas vezetés Magyarországon

Ma Magyarországon jelenleg egy növekedési tendencia látható az ittas vezetők számát tekintve, de még mindig nem érjük el a 2013-as szintet, amikor is az ittasan okozott balesetek száma 5,5%-al volt magasabb a mainál.

Forrás:

Kapcsolódó írások

forralt bor
2019. január 26.
Érdekes tények, amit eddig nem tudtál e kedvelt téli italról
Alkoholt fogyasztó fiatalember a volán mögött
2019. június 13.
A múlthéten folyó fokozott ellenőrzések az ittas és bódult állapotban vezető sofőrök kiszűréséért folytak
Heti kihagyhatatlan videóadag
2017. április 28.
A hétvége közeledtével a frissen megjelent autós videókból csemegéztem Nektek: hajsza, egyedi csónakszállítás, eldurvult fűnyírás, dízelpárbaj. Jó szórakozást! 
Bekeményít a rendőrség, jönnek a rejtett traffipaxok!
2018. szeptember 07.
Nagyon úgy tűnik, hogy a magyar rendőrségi vezetésnél elszakadt a cérna, és megelégelték, hogy nem bírnak a renitens gyorshajtókkal. Ezért aztán bekeményítenek!