A gépjárművek forgalmi engedélye hasonlít az emberek személyi igazolványához. Ez a dokumentum azonosítja az autót, illetve tartalmazza a legfontosabb információkat róla. Hiányában jogszerűtlen a közúti közlekedésben való részvétel, a forgalmi engedélynek minden esetben az autót vezető személy keze ügyében kell lennie, hogy egy közúti ellenőrzés során be tudja mutatni a rendőrnek.

A forgalmi engedély kódok jelentése

Adott esetben hasznos lehet, ha nem csak az intézkedő járőr, hanem mi magunk is tudjuk és értjük a különböző kódok jelentését. Az alábbi képen feltüntetett információk leleshetők egyébként magáról a forgalmi engedély hátoldaláról is, a Kódmagyarázatok rovatban alatt ugyanis minden betűnek és számnak elárulják a pontos jelentését.

Forgalmi engedély, rajta magyarázatokkal
A forgalmi engedély és a benne szereplő kódok magyarázata / Fotó: Alapjárat.hu

Környezetvédelmi osztályba sorolás és sebességváltó fajtája kódok

A forgalmi engedélyben rögzített adatok döntő többségét a laikusok is meg tudják fejteni, a szín, a szállítható személyek száma vagy éppen a megengedett legnagyobb össztömeg könnyedén értelmezhető információ. Nem így a környezetvédelmi besorolás vagy a sebességváltó fajtája, ahol további kódokkal operál a dokumentumot kiállító hatóság.

Környezetvédelmi besorolás kódok jelentése

0: katalizátor nélküli Otto-motoros

- jóváhagyási előírások szerint nem minősített dízelmotoros

- ENSZ-EGB 83.00-83.01/A vagy 49.00-49.01/A előírás szerinti jóváhagyási jellel ellátott, dízelmotoros

1: katalizátoros, nem szabályozott keverékképzésű Otto-motoros

2: katalizátoros, szabályozott keverékképzés

3: az ENSZ-EGB 83.01/C vagy 49.02/A előírás (EURO-I.) szerinti jóváhagyási jellel ellátott, dízelmotoros

4: az ENSZ-EGB 83.02/C, 83.03/C, 83.03/D, 83.04/C, 83.04/D, illetőleg 49.02B és 51.02 előírások (EURO-II.) szerinti jóváhagyási jellel ellátott, dízelmotoros

5: tiszta gázüzemű vagy elektromos meghajtású, illetőleg hibrid (elektromos és Otto- vagy dízelmotoros) hajtású

6: katalizátoros, szabályozott keverékképzésű, az ENSZ-EGB 83.05/B előírás szerint jóváhagyott, OBD-rendszerrel ellátott Otto-motoros

7: az ENSZ-EGB 83.05/C, 83.05/D, illetőleg a 49.03/A és 51.02 előírás (EURO-III.) szerinti jóváhagyási jellel ellátott dízelmotoros

8: az ENSZ-EGB 83.05/C, 83.05/D vagy a 49.03/A és 51.02 előírás (EURO-III.) szerint jóváhagyott OBD-rendszerrel ellátott dízelmotoros

A további besorolási osztályokat ide kattintva nézheted meg.

Sebességváltó fajtája kódok jelentése

0: mechanikus

1: félautomata

2: automata

3: szekvenciális

A műszaki érvényességi időről nem szabad megfeledkezni

Persze a mindennapok során nem feltétlenül szükséges ismerni a különböző kódok jelentését, sokkal fontosabb, hogy tisztában legyünk a műszaki vizsga érvényességi idejével. Magának a dokumentumnak egyébként nincs lejárati ideje.

Az autó kizárólag addig vehet részt a forgalomban, amíg a hatóság arra alkalmas állapotúnak ítéli. Az időszakos műszaki vizsga során nyer bizonyosságot, hogy a jármű biztonsági, illetőleg környezetvédelmi szempontból megfelel-e az előírásoknak. A személyautók új korukban 5 évre, azt követően pedig két évre kapnak műszaki érvényességet.

E szabály alól egyedül a muzeális minősítést kapott járművek élveznek kivételt, esetükben elegendő öt évente megjelenni az ellenőrzésen. Hogy egy konkrét jármű meddig közlekedhet a forgalomban, az a forgalmi engedélyének a hátoldalán található Műszaki érvényességi idő szekcióból olvasható ki.

Forgalmi engedély hátulja
A forgalmi engedély alapvetően nem tud lejárni, de ha betelik a hátsó oldala bejegyzésekkel, akkor újat kell csináltatni / Fotó: Alapjárat.hu

A Hivatalos feljegyzések részt a legtöbb autós üresen találja, oda ritka esetben kerül be hatósági bejegyzés. Ha mégis, akkor olyanokat lehet ott olvasni, mint például a törzskönyv passziválva vagy a vonóhorog gömbfejének kapcsolási magassága, de sok egyéb információ is bekerülhet ebbe a fejezetbe.

A forgalmi engedélyre többször szükség lehet mint gondolnád

A forgalmi engedélyre nem csupán a műszaki vizsgán vagy a közúti ellenőrzések során lehet szükség, hanem például az autó szervizelésekor is. Ennek az az oka, hogy a szakembereknek kellhet a jármű minden pontos adata, hogy a megfelelő alkatrészeket tudják megrendelni hozzá. Arról nem is beszélve, hogy a próbaút során is szükségük lehet rá, hogy legyen mit bemutatniuk az igazoltató szervnek.

A forgalmi engedély rendszerint az autóval kapcsolatos hivatalos ügyintézések során is előkerül. Például új biztosítás kötésekor is meg kell adni az okmányon fellelhető információk egy részét. Ugyanez érvényes a tulajdonjogban bekövetkező változásra is, az adásvételi szerződésen minden esetben rögzíteni kell a dokumentumból kiolvasható adatokat.

Ha a forgalmi engedély betelik

Mint már volt szó róla, a dokumentumnak nincs érvényességi ideje, így elméletileg korlátlan ideig használható. Egy idő után azonban betelik, hiszen a műszaki érvényesség meghosszabbítására fenntartott helyek száma korlátozott. Ha betelik, új forgalmi engedély kiállítása válik szükségessé.

Szintén új okmányt állít ki a hatóság, ha a gépjármű tulajdonjogában változás áll be vagy új üzembentartója lesz. Ilyenkor minden esetben új dokumentumot állítanak ki a forgalmi engedély jogosultjának nevére az okmányirodában függetlenül attól, hogy az betelt-e vagy sem.