szombat - 2023. április 01.
12.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 617 Ft
100 655 Ft
D 599 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Januártól nem büntet a rendőr, ha otthon felejtetted a jogosítványt vagy a forgalmit

2022. november 15. | 10:50

Eddig a rendőrnek mérlegelési joga volt az ügyben, most viszont az új rendszernek köszönhetően úgy is tud ellenőrizni téged, ha ez a két okmány fizikailag nincs nálad.

Évek óta tudok mérgelődni azért, mert elindulásnál nem is a jogosítvány, inkább a forgalmi engedély cipelése jelent mindig gondot. Ha az embernek kisebb pénztárcája van, akkor nem olyan egyszerű elrejteni és az autóban vagy motorban nem hagyom benne. Ráadásul ha több jármű van otthon, könnyű összecserélni - jártam már így.

De ennek most vége, ugyanis egy törvénymódosítás és a modern nyilvántartási rendszerek eredményeként 2023. január 1-jétől nem kell magunknál hordani sem a jogosítványunkat, sem a forgalmi engedélyt. Igazoltatásnál a rendőr fényképes igazolvánnyal egyszerűen megtalál minket a rendszerben, az autót pedig a rendszáma alapján.

A kérdés bennem akkor merült fel, amikor új kategória megszerzése miatt interneten igényeltem meg az új vezetői engedélyemet. Elkészültéről kaptam egy e-mailt, amiben az állt, hogy az új jogosítványom elkészült, feladták postán. A csavar annál a bekezdésnél volt, ami arról szólt, hogy a régi vezetői engedélyemmel az új átvételéig, de legfeljebb 30 napig ugyanúgy élhetek a megszerzett kategóriámmal.

Sőt, ugyanez a helyzet első jogosítvány megszerzésénél, házasságkötésből eredő névváltozásnál vagy egészségi alkalmassági meghosszabbításnál. Ez a rendszer 2021. február 1-től működik, mert a kiterjedt nyilvántartási rendszerekben a rendőr egyszerűen ellenőrizheti a vezetői engedélyemet és annak minden adatát.

Emiatt egyre feleslegesebbnek éreztem magamnál hordani a jogosítványt, így írtam a Technológiai és Ipari Minisztériumnak és valószínűleg egy véletlen egybeesés miatt, de láss csodát, 2023. január 1-jétől megtörténik, amire annyian vártak.

Bár eddig sem ették olyan forrón a kását, mert a rendőrnek mérlegelési joga volt ilyen ügyekben. Jellemzően, ha együttműködően viselkedtünk igazoltatás során, ilyen dolgokért legfeljebb egy szóbeli figyelmeztetés járt.

Rosszabb esetben akár 5-től 50 ezer forintig terjedő helyszíni, vagy akár 150 ezer forintig terjedő szabálysértési bírság is érhetett, hiszen ez a közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése volt.

Nagyon fontos részlet még, hogy ez csak magyar jogosítvánnyal és forgalmi engedéllyel autózókra vonatkozik magyar területen. Tehát külföldön ugyanúgy kelleni fog mind a két okmány, illetve ha külföldi rendszámú autónk vagy jogosítványunk van, ez a kedvezmény akkor sem él.

Felmerülhet akkor, hogy ha bármilyen tettért elveszik a jogosítványunkat, esetleg valamilyen engedély nélküli átalakítás miatt a forgalminkat, ami fizikailag nincs jelen, akkor az hogy is történik?

Sehogy, ugyanis a rendőr ezeket a rendszerben is képes átállítani bevont státuszúra, ezzel egy következő ellenőrzésnél ugyanúgy lebukhatunk. Emellett például forgalmi bevonása esetén kötelesek vagyunk leadni azt utólag a megfelelő helyen.

Ujj Péter Tamás / Alapjárat.hu
A Strangers Things sztárjával készül a Gran Turismo film Farakásba rongyolt egy 14 illegális bevándorlót szállító Porsche Cayenne

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!