2022. május 18. | 12:36

A szó szerint meleg helyzetek miatt ajánlatos a kocsiban tűzoltókészüléket tartani.

Vezetés közben számtalan probléma léphet fel, ezek közül az egyik legijesztőbb az, ha látjuk kigyulladni az autót. Ilyenkor nincs idő mérlegelni, a gépjárműtüzek esetében maximum 1-2 perc van a beavatkozásra. Ha gyorsan cselekszünk, szerencsés esetben megelőzhetjük, hogy a jármű teljesen kiégjen.

Gyakorta hallani a híradásokban olyan autókról, melyek haladás közben kigyulladnak, majd a főutak, autópályák leállósávjában a lángok martalékává válnak. Egyes dízel BMW-k esetében ez eléggé neuralgikus pont, utánajártunk ennek a jelenségnek, ha érdekelnek a részletek, érdemes belehallgatnod a témával foglalkozó hangos cikkünkbe:

Visszatérve a cikk lényegi mondanivalójához, a tűzoltóság azt tanácsolja, azonnal álljunk félre, amint füstöt érzékelünk (akkor is, ha a felhevült hűtővíz miatt kicsapódó fehér füstöt látjuk meg). Ezt követően résnyire nyissuk fel a motorháztetőt, de nagyon fontos, hogy ezt ne szemből, hanem oldalról tegyük, különben a hirtelen oxigénhez jutó tűz azon nyomban fellángol.

A keletkezett résen kell bejuttatni a tűzoltó készülék oltóanyagát, ha betartjuk ezeket a lépéseket, van esély a lángok megfékezésére. Hezitálásnak ilyenkor nincs helye, villámgyorsan kell mozogni, az úgynevezett teljes lángbaborulás ugyanis egy-két perc alatt végbemehet, mivel a járművek nagy mennyiségű éghető anyagot tartalmaznak.

Kiégett BMW
Fotó: Facebook/Répcelaki Önkormányzati Tűzoltóság

Tűz, vagy tűzre utaló jelek észlelésekor senki nem maradhat a járműben megállás után, ez teljesen evidens. Kiterjedt tűz esetén pedig jó messzire kell menni az autótól, közben pedig hívni kell a 112-es számot segítséghívás céljából.

Jobb félni, mint megijedni alapon érdemes tűzoltókészüléket tartani az autóban. Egy 2 kilogrammos ABC porral oltó, vagy egy 2 literes ABF habbal oltó tűzoltókészülék beszerzése ajánlott a szakértők részéről. Amennyiben sikerül elfojtani a lángokat, akkor a felforrósodott alkatrészeket a habbal oltóval lehet lehűteni.