Most akkor felrobban a forró autóban hagyott kézfertőtlenítő, vagy nem?

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-07-29, 12:29

Az óvatosság sosem árt, figyelmeztet a szakértő.

Sok más portálhoz hasonlóan az Alapjárat.hu is beszámolt arról az USA-ban történt esetről, amely arra engedett következteti, hogy a felhevült kocsiban felejtett alkoholos kézfertőtlenítő gél a nagy hőségben akár fel is robbanhat. Mint kiderült, ez így ebben a formában nem igaz, ugyanakkor az tény, hogy ezek a fertőtlenítők sokat veszíthetnek a hatékonyságukból, ha nem hűvös helyen tároljuk őket

A koronavírus-járvány kitörése óta még inkább odafigyelünk a higiéniai szabályok betartására (szerintem nyugodtan beszélhetek több ember nevében is), így teljesen természetes, hogy még az autónkba is bedobunk 1-2 kézfertőtlenítőt a biztonság kedvéért. A szakember szerint viszont nyáron nem ajánlatos a tűző napon hagyott autóban tárolni ezeket a fertőtlenítőket, 21 fok felett ugyanis párologni kezdenek, az extrém hőhatás pedig öngyulladáshoz is vezethet.

Kézfertőtlenítő

„Az alkohol alapú fertőtlenítők általában 50-70 százalékos alkoholtartalommal bírnak, s ennek köszönhetően gyúlékonyak. A nyári időszakban annak ellenére sem érdemes a gépkocsikban hagyni őket, hogy az öngyulladáshoz mintegy 300 Celsius fokos hőmérsékletnek kellene lennie” – mondta a Caola Zrt. fejlesztőmérnöke, Dr. Kovács Barbara.

A szakértő hozzátette, hogy érdemes óvatosnak lenni a gatyarohasztó melegben, tekintve, hogy az általános tapasztalatok alapján az alkohol alapú fertőtlenítők 21 fok felett már kezdenek párologni, ami egyfelől csökkenti a hatékonyságukat, másfelől pedig hamis biztonságérzetet okozhatnak. A legmelegebb nyári napokon a tűző napon hagyott kocsik belső hőmérséklete akár 70 fokig is felkúszhat bizonyos részeken.

Nem szabad félvállról venni a robbanásveszélyt

„A gépkocsi zárt légtérében feldúsulhat az alkoholgőz és elég egyetlen, úgynevezett statikus elektromosságból származó szikra is ahhoz, hogy begyulladjon. Elegendő, ha beszállunk az autóba, és a ruhánk az üléshuzathoz dörzsölődik, az autóban hagyott kézfertőtlenítőből kiszabadult, a nyári tűző napsütés okozta magas hőmérséklet miatt feldúsult alkoholgőz lángra kaphat. De az autó rejtett elektromos zárlata is beindíthatja a gyulladást” – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium témába vágó felhívásában, amely nemrég jelent meg.

Dr. Kovács Barbara
Dr. Kovács Barbara

„A fertőtlenítők tárolásánál különösen elővigyázatosnak kell lennünk. A gyártók flakonon elhelyezett veszélyjelére valóban figyelni kell, a tárolásra vonatkozó szabályokat pedig a vírusok, baktériumok és gombák elleni hatékonyság megőrzése és saját biztonságunk érdekében be kell tartani. A meleg, nyári napokon különösen fontos az, hogy a tárolási hely a nyílt lángtól és a gyújtóforrástól egyaránt távol legyen. Mindig száraz és hűvös helyre tegyük a fertőtlenítőket” – ezt már Dr. Kovács Barbara hangsúlyozta.

Fotók: Caola

Sajtóközlemény

Kapcsolódó írások

2020. május 25.
A kocsiban felejtett alkoholos kézfertőtlenítő gél a nyári melegben felrobbanhat!
Kocsiban ragadt riadt gyermek
2020. július 01.
Az utóbbi években minden nyáron hallani olyan rémtörténetet, hogy figyelmetlenségből a tűző napon parkoló autóban bezárva hagyták a szülők a gyermeküket. A járműben a levegő perceken belül elviselhetetlen mértékig felforrósodik, komoly veszélynek kitéve a járműben tartózkodó életét. Ilyen esetet észlelve azonnal cselekedni kell!

További hírek