2023. január 23. | 11:18

Magyarországon három kivételével mind a 19 vármegyében futnak e-matrica köteles útszakaszok, mutatjuk, hogy pontosan melyekben és hol.

Az országban kiépült autópálya és gyorsforgalmi úthálózat nagyobbik része fizetős. Nyilván aki az adott területen lakik és a gyorsforgalmi utat használja minden nap, az tisztában lehet a fizetős szakaszokkal, ám aki ritkábban járja az országot, annak hasznos infó lehet, hogy melyik szakasz hol fizetős és hol nem.

Ezért most összegyűjtöttük a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) indormációiból a fizetős és ingyenes szakaszokat vármegyénként. Emellett megnéztük azt is, hogy 2023-ban melyik három vármegyében nincsenek fizetős útszakaszok.

Ahogy korábban már megírtuk, emelkedtek az autópálya és gyorsforgalmi úthasználati díjak szinte minden kategóriában, így vásárláskor érdemes lehet ezzel előre kalkulálni a NÚSZ táblázata alapján. Bár sokan már az előszezonban megvették a 2023-as éves autópálya-matricáikat, a tavalyiak még január 31-ig érvényesek.

Forrás: NÚSZ

Fontos megkülönböztetni a díjkategóriákat e-matrica vásárlás alkalmával. Ha esetleg nem tudjuk, hogy járművünk melyik kategóriába esik, akkor érdemes tájékozódni a NÚSZ oldalán, ahol mindent pontosan megmagyaráznak.

Baranya vármegye

Baranya vármegyében az M6-os és M60-as autópálya fut, aminek a Pécstől kezdődő szakasza egészen röviden, az 58-as utat keresztező szakaszáig ingyenes, majd onnantól az egész vármegye területén fizetős. Az M6-os autópályán egészen Bátaszékig érvényes a vármegyei e-matrica, utána szükség van egy másikra is.

Forrás: NÚSZ

Bács-Kiskun vármegye

Bács-Kiskunt érintik az M8-as és M9-es gyorsforgalmi szakaszok, azonban ezek ingyenesen igénybe vehetőek. Ezzel szemben a vármegyén áthaladó M5-ös autópálya észak felé Örkényig, dél felé pedig Kistelekig igényli az e-matricát.

Forrás: NÚSZ

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

Füzesabonytól Polgárig tartó szakaszán az M3-as autópályának szükséges az e-matrica, egészen pontosan a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei. Ez nem az összes fizetős szakasz a megyében, hiszen még ott az M30 is, ami egészen az északi határig fizetős egy rövidebb szakasz kivételével. Ez a Miskolc-dél és Miskolc-észak csomópontokat összekötő szakasz, aki ezek között jár, annak nem kell e-matricát vásárolnia.

Forrás: NÚSZ

Csongrád-Csanád vármegye

Ebben a vármegyében szintén az M5-ös autópálya egy szakaszán kell fizetni többek között. Az egyik ilyen szakasz Kiskunfélegyháza-dél és a röszkei határátkelő között van. A másik fizetős szakasz az M43-as gyorsforgalmi útszakaszra vonatkozik, mely a Szeged-észak csomópontnál kezdődik és a nagylaki határátkelőnél ér véget.

Forrás: NÚSZ

Fejér vármegye

Itt összesen egy nem fizetős gyorsforgalmi szakasz van, ami a korábban már említett M8-as Dunaújváros környékén. Ezen felül viszont Az M6-os autópálya Százhalombatta-észak és Paks-észak csomópontok között fizetős, hasonlóan mint az M7-es autópálya Pusztazámor és Balatonvilágos között.

Ezen felül belelóg az M1-es autópálya is. Az erre a vármegyére vásárolt e-matrica érvényességet nyújt ezen a pályán a Herceghalom és a Tatabánya-Óváros csomópontok közötti szakaszon.

Forrás: NÚSZ

Győr-Moson-Sopron vármegye

Jelentős mennyiségű gyorsforgalmi útszakasz halad át Győr-Moson-Sopron vármegyén. Kelet felől Bábolnától érvényes az M1-es autópályán az erre a vármegyére vásárolt e-matrica, mellyel a hegyeshalmi határátkelőig jók vagyunk. Innen mehetünk az M15-ös gyorsforgalmi szakaszon a rajkai átkelőhöz is, vagy még korábban lehajthatunk az M85-ösre, amire teljes egészében érvényes a vármegyei útdíj.

Ezen felül az M85-ösből leágazó M86-os szakasz is használható az itt érvényes vármegyei e-matricával. Ez a szakasz egészen Répcelakig tart, onnantól a szomszédos vármegye matricájára lesz szükség.

Forrás: NÚSZ

Hajdú-Bihar vármegye

Itt nincsenek ingyenes gyorsforgalmi szakaszok, az M3-as és M35-ös utakon is e-matrica kötelezettségünk van, ha használnánk. Előbbit Hejőkürt és Nyíregyháza nyugat között használhatjuk Hajdú-Bihar vármegyei matricával, míg utóbbit teljes hosszúságában a nagykereki határátkelőig.

Forrás: NÚSZ

Heves vármegye

Heves vármegyei e-matricával az M3-as autópályát egészen hosszú szakaszon igénybe vehetjük. Nyugat felől Bag, kelet felől Mezőkövesd az úthasználati jogosultság határai, illetve az Egerbe tartó M25-öst egész szakaszán használhatjuk.

Forrás: NÚSZ

Komárom-Esztergom vármegye

Komárom-Esztergom vármegyét kizárólag az M1-es autópálya keresztezi, azonban az ide szóló e-matricával egy másik gyorsforgalmi szakasz rövid részét is igénybe vehetjük. Budapest irányából Szárligetig érvényes az e-matrica, Győr irányába azonban más a helyzet. Ott egészen 112-es számú győrszentiváni lehajtóig mehetünk, vagy letérhetünk az M19-es gyorsforgalmi szakaszra, ahol a szintén győrszentiváni 6-os számú lehajtón kell elhagynunk a pályát egyéb e-matrica hiányában.

Forrás: NÚSZ

Pest vármegye

Talán itt kapjuk az e-matricánkért a legtöbb autópályát és gyorsforgalmi szakaszt az országban. Eleve az M0-s autóút nagy segítség lehet a fővárosban és környékén lakóknak, ennek csak bizonyos szakaszai fizetősek. Először az M1-M0 találkozásától tart az M0-M5 gyáli találkozásáig, ez egy ingyenes szakasz. Innen az M4-es autópályával közös csomópontjáig ismét fizetős, majd az M3-as autópályáig megint ingyenes. Az M3-as autópályától a Dunakeszi centrum csomópontig fizetős, majd a legvége, az M0 híd ismét ingyenesen használható.

Az M2-es autópálya teljes szakaszán igénybe vehető Pest vármegyei e-matricával, a szintén innen induló M3 viszont csak Hatvanig, az M5-ös Lajosmizséig, az M6-os Ráckeresztúrig, az M7-os Martonvásárig és az M1-es Bicskéig. Az M4-es autópálya az M2-eshez hasonlóan teljes szakaszán ingyenesen használható, mivel Abony-észak csomóponttól ingyenesre vált.

Forrás: NÚSZ

Somogy vármegye

Somogy vármegyében is fut egy M9-es elnevezésű gyorsforgalmi szakasz Kaposvár körül, viszont ez nincs összeköttetésben az autópálya-hálózat többi részével. Ebben a vármegyében az e-matrica inkább az M7-es autópálya miatt lényeges, melyre egészen Zalakomárig kapunk úthasználati jogosultságot Balatonvilágostól.

Emellett a vármegyében található az M76-os gyorsforgalmi szakasz is, ami az M7-esből ágazik ki Holládnál. Balatonszentgyörgyig tart a fizetős része, onnantól egészen Keszthelyig ingyenes.

Forrás: NÚSZ

Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

A legkeletibb vármegyénkben csupán egy autópálya húzódik és még a határ előtt véget is ér, ez pedig az M3-as. Aki ebben a vármegyében vásárolt úthasználati jogosultságot adó e-matricát, az Hajdúnánásig veheti igénybe az M3-ast.

Forrás: NÚSZ

Tolna vármegye

Bár itt van egy ingyenes szakasz, az M9-es autóút, az áthaladó M6-os hoz e-matricára van szükség. Aki erre a vármegyére váltja meg, az észak felől Dunaújsváros-dél, dél felől pedig Pécsvárad csomópontokig használhatja azt.

Forrás: NÚSZ

Vas vármegye

Körmendtől majdnem a Szentgotthárd-Rábafüzes határátkelőig mehetünk az ingyenes M80 gyorsforgalmi szakaszon, viszont a vármegyét érintő M86-os gyorsforgalmi szakasz fizetős rész. Ha megváltottuk vármegyei e-matricánkat, akkor Szombathelytől kezdődően Beled városáig mehetünk vele.

Forrás: NÚSZ

Veszprém Vármegye

Ennek a vármegyének éppen csak van fennhatósága autópálya szakaszon, de nem érdemes feltétlen megvásárolni. Mivel déli oldalon éppen csak érinti az M7-est és az ide vásárolt e-matrica csak Siófok-kelet és Polgárdi között érvényes, érdemes lehet gondolkodni.

Somogy és Fejér vármegye e-matricái is érvényesek ezen a szakaszon, mivel előbbi nyugat felől, utóbbi kelet felől tart Balatonvilágosig. Ha az M7-esen végig szeretnénk menni, vagy bővebb szakaszát használnánk, akkor elég erre a két vármegyére úthasználati díjat fizetni és kihagyhatjuk Veszprém vármegyét.

Ha esetleg mi az M7-es ezen rövid szakaszát használnánk csak, abban az esetben megérheti ez ide szükséges vármegyei e-matrica. Viszont ez összesen 3 csomópontot foglal magába.

Forrás: NÚSZ

Zala vármegye

Ebben a vármegyében ér véget az M7-es autópálya a letenyei határátkelőnél, a másik irányba viszont egészen Sávolyig érvényes a vármegyei e-matrica. Emellett használhatjuk jogosultságunkkal a tornyiszentmiklósi határátkelőig tartó M70-es gyorsforgalmi utat, illetve egy ingyenes szakasz is van a vármegyében Keszthely és Balatonszentgyörgy között.

Forrás: NÚSZ

Mi van a maradék három vármegyével?

Magyarországon csupán Nógrád vármegyében nem találhatók gyorsforgalmi utak, a másik kettőben pedig van ilyen útszakasz, de nem fizetős. Az egyik Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, ahol az M4-es autópálya hosszabbításaként, Szolnokon keresztül egészen Törökszentmiklósig megy egy ingyenesen használható gyorsforgalmi szakasz.

Emellett Bács-Kiskun vármegyéből indulva az M44-es is áthalad rajta, majd Békés-vármegyében fut egészen Békéscsabáig. Ez ugyanis a második vármegye az országban, ahol találhatóak gyorsforgalmi utak, viszont nincsenek fizetős szakaszok.

Azt is fontos kiemelni, hogy a legtöbb fent említett ingyenes szakasz csupán a 3,5 tonna össztömeget nem meghaladó személygépjárművekre vonatkozik. Ha efelett nézelődünk, akkor Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegye is fizetősnek tekinthető, ugyanúgy mint a korábban említett M8 és M9-es szakaszok is.

Depositphotos