Olvasónk egy Kona vásárlásán gondolkodik, előtte azonban szakértőnkhöz fordul tanácsért.

„Tisztelt Alapjárat!

Egy 2020-2021-es évjáratú, elektromos Hyundai Kona vásárlását fontolgatom, a 150 kW-os kivitelt. Mikre érdemes figyelni vásárláskor? Vannak ismert típushibák?

Köszönettel,

Péter"

A kép illusztráció

Ahhoz, hogy minél pontosabb választ adhassunk, felkerestük Jávor Gábort a Ceedvadász.hu-tól, aki Hyundai/Kia autókra szakosodott márkaspecialista, és össze is foglalta a legfontosabbakat a Hyundai Konával kapcsolatban.

Mivel a piacon friss példány, ezért olyan sok típushiba még nem jött elő a modell kapcsán. Gábor szerint a garancia megléte a legnagyobb hátránya a használtpiacon. Hogy miért? Azért, mert látjuk más gyártóknál és a környező országokban és kontinensen, hogy például az akkumulátor modulok lehetnek hibásak, amely miatt garanciában cserélhetik a hajtó EV akkumulátort.

Az akkumulátor vezérlője elég jól tud balanszírozni – balance –, és ebből lehet hiba. Vásárlás előtt célszerű utána járni a valódi garancia meglétének. Használt Kona vásárlásakor is fontos, hogy vásárláskor szakértői támogatást kérjen, minimalizálva a sérülésből újraépített példányokat. Mivel nincs sok a piacon belőlük és kedvelt típus, így minden példányt életben tartanak.

Gábor volt már sérült Konát is venni, hátsó futómű és nyúlvány sérüléssel is, volt hozzá az eladónak minden alkatrésze, így elmondható, hogy beszerezhető minden hozzá a piacon, akár bontottan is. Tapasztalat alapján a típusra jellemző sajátosságok a következők lehetnek:

  • hamar elgyengülő 12V-os fedélzeti akkumulátor
  • hajtásrendszer „diffi" hang
  • elektromos töltő csatlakozójának "beragadása"
  • szigorú garanciális feltételek
  • megszoruló fékbetét

Gábor szerint nem a legjobb a kemény üléslap vagy a kopogós műanyagok, a fejegység is kicsit buta és még néhány apróság. Elmondható az, hogy aki ilyen autót vesz, az szereti, és nagy hibákról nem számolnak be.

Hyundai