2023. november 26. | 16:05

A taxisrendelet szerint csak megadott színnel lehet Budapesten taxizni.

Egy olvasónk küldte az alábbi képet, amit Budapesten, a Budaörsi úton készített. A fehér színű Opel Zafira taxiként volt felmatricázva és az M7-esen hajtott ki a városból. A kép készítője azt kérdezte, mennyire szabályos a taxi megjelenése, mivel elvileg a fővárosban kötelező, hogy a taxik sárga színűek legyenek.

Olvasói fotó

A Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 31/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendeletének (2020 októberében frissítették, szokás taxisrendeletnek hívni) 2. számú mellékletében így ír a fővárosi személytaxik külső megjelenésére vonatkozó követelményekről:

1. Felhasznált színek:

Sárga: RAL 1023 Traffic Yellow vagy ezzel megegyező szín

Fekete: RAL 9017 Traffic Black vagy ezzel megegyező szín

2. Az autó alapszíne:

Sárga: RAL 1023 Traffic Yellow vagy ezzel megegyező szín

Az autó alapszíne Budapesten tehát kötelezően sárga kell, hogy legyen, a feliratok pedig kötelezően feketével írandók, a fenti képen pedig nem ez a helyzet. Megkérdeztük erről Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalát, akik a következő módon válaszoltak:

A képen látható autó a telefonszám alapján valószínűleg egy vidéki taxi. Ilyet is látni a fővárosban nem egyszer: például, ha vidékről hoz utast. Budapest Főváros Önkormányzata Közgyűlésének 31/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendelete pedig a Budapest közigazgatási területére kiadott tevékenységi engedéllyel, személytaxival végzett személyszállítási szolgáltatásra, továbbá személyszállítási szolgáltatást közvetítő és szervező szolgáltatásra vonatkozik.

Így tehát a fenti szabályok nem vonatkoznak vidéki taxikra, vagy a budapesti taxitársaságok vidéki kirendeltségére, ezért lehet az, hogy akár nem sárga taxit is látni lehet Budapesten. Viszont a fenti képen szereplő autó például nem vehetne fel utast Budapesten belül, mivel nem tartozik abba a kirendeltségbe.

Megkérdeztük a City Taxit is - mivel látszólag hozzájuk tartozott az autó -, hogy itt mi lehetett a szituáció. A cég elnöke, Juhász Márk a következő választ adta:

Az Ön által küldött fotón világosan látszik, hogy ez egy vidéki City Taxi. Jól látható a sok 5-ös telefonszám, ami nem a budapesti City Taxié. Nagy valószínűséggel székesfehérvári a kolléga.

Így tehát nem szabálytalanságról van szó, hanem egyszerűen arról, hogy egy fehérvári taxinak Budapesten akadt fuvarja.