Néha nincs más választásod, és kénytelen vagy a tűző napon parkolni. Ez esetben érdemes odafigyelni, kit vagy mit hagysz a járműben. A Használtautó.hu kísérlete szerint ugyanis mindössze negyed óra leforgása alatt 15-20 celsius fokkal megnövekedhet a jármű belterében a hőmérséklet, amely az üvegházhatásnak tudható be. A tesztet egy fekete színű autóval végezte el egy kutatócsapat, de eltérő fényezés esetén is érdemes óvatosnak lenni hőség idején.

Ügyelj arra, hogy ne hagyj gyermeket, mozgásában korlátozott személyt vagy idős embert az autóban még akkor sem, ha csak 5 percre ugrasz be a boltba vagy ügyet intézni, hiszen már ennyi idő alatt is drasztikusan emelkedik a hőmérséklet az autó belterében. 10 perc után 40, negyed óra elteltével 45 fokot mutatott a hőmérő higanyszála, ami már rendkívül megviseli az emberi szervezetet. Nem csak az emberek, hanem az autóban felejtett állatok számára is megterhelő ilyen magas hőmérséklet.

használtautó hőmérsékleti kísérlet

Arra is fordíts fokozott figyelmet, hogy milyen tárgyakat hagysz az utastérben. Egy ülésen felejtett csokoládé, rágó vagy cukorka is okozhat kellemetlen meglepetéseket.

A napon hagyott lezárt autóban a levegő akkor is felmelegszik, ha nem ül benne senki és semmi, így ha van módod rá, érdemes átszellőztetni az autót, vagy beindítani a klímaberendezést. A sötét színű fémalkatrészek fokozottan felforrósodhatnak, ezt is tartsd észben.

A Használtautü.hu tesztjárműve

Az autó is igényel némi felkészítést

A hőség idejére szereld fel néhány hasznos dologgal a kocsit. Az egyik legfontosabb, hogy ha még nem tetted volna, haladéktalanul cseréld a téli gumit nyárira, hiszen a fékút 60 km/órás sebesség esetén is duplájára növekedhet 30 fok körüli hőmérséklet esetén.

Az árnyékolók használata szintén praktikus, így megelőzhető, hogy felforrósodjon az ülés, a kormány vagy éppen a sebességváltó. Egy pokróc sem árt, ha van a csomagtartódban, ami akkor jöhet jól, ha jégeső közeledne, a szakértők szerint ugyanis a járműre terítve megelőzhetők a horpadások, karcolások.

További jótanácsok a nyárra

Ha a lehúzott ablakok helyett a klímát preferáljod, ügyelj arra, hogy ne hűtsd túl a jármű belterét. Lehetőség szerint ne legyen 10 foknál több az eltérés a beltérben mért és a kinti hőmérséklet között, ennél nagyobb differencia okozhat ugyanis megfázást. Ugyancsak kerülendő, hogy a hideg levegő közvetlenül a sofőrre vagy az utasokra irányuljon.

Ha napszemüveget viselsz, legyél óvatos annak kiválasztásakor, ugyanis a fényre sötétedő napszemüvegek UV sugárzás hatására lépnek "működésbe", ám ha egy modern gépjárművet vezetsz, melynek ablakai UV-szűrősek, a szemüveg lencséi nem fognak besötétedni.

Nyáron sokan viselnek papucsokat, vagy más könnyű lábbeliket, amelyek nem alkalmasak vezetésre. Szabály ugyan nem tiltja, hogy flip-flop papucsban vagy tűsarkúban vezess, de nem árt, ha elraktározol az autóban egy vezetésre alkalmas cipőt, ami megfelelő tartást biztosít a lábadnak, garantálva, hogy az nem csúszik le egy rossz pillanatban a pedálról.

Forrás: