Öntisztuló kocsi – létezik ilyen egyáltalán?

Közzétéve:
2019-07-26, 09:33

Gondolkoztál már azon, hogy autód karosszériája miket él át az időjárási viszontagságok, környezeti behatások miatt? Hogy milyen küzdelmet folytat a fényezés nap, mint nap, hogy még tovább maradhasson csillogó? Ha még nem, akkor épp itt az ideje, hogy gondoskodj a karosszéria épségéről!

Az intenzív esőzések, a sok hó, sár, latyak és más szennyeződések következtében kocsid időről időre veszít értékéből, főként, ha esztétikai értékét tekintjük. Jogosan merülhet most fel benned a kérdés, hogy akkor mi a teendő: „hogyan tegyem időtállóbbá az autóm esztétikai állapotát”? A válasz a nanotechnológiás autóápolási termékek használatában rejlik!

A nanotechnológia a XXI. század egyik legmeghatározóbb fejlesztése, mely egészen a molekulákig és az atomokig módosítja az anyagok szerkezetét. A mikroelektronikán túl számos más tudományos és egyéb terület is gazdagodott a vívmánynak köszönhetően, így az autóápolásban is teret hódított. A nanotechnológiával kezelt felületről a cseppekkel egyidejűleg a kosz is lepörög – így változtatja „öntisztulóvá” autódat!

Cseppmentesítés

Nanotechnológiás kerámia bevonat az autó védelmére

Bizonyára Te is tudod, hogy a karosszéria elemek egyik legkényesebb része a fényezés, mely nagyon gyorsan elveszíti csillogását a különböző környezeti tényezők, például a napsugárzás, finom por vagy homok és az egyéb nagyobb behatások, akárcsak egy ütközés, karcolás miatt. Ugyanakkor a kisebb, mikroméretű sérülések is jelentősen ronthatják az autó esztétikai állapotát. Azoknak, akik a szabad ég alatt „tárolják” járművüket, még nagyobb figyelmet kell fordítaniuk erre, hiszen az utcán parkoló kocsikat kiemelten tartósan érik a már említett hatások. Mindezen „sebek begyógyításához” készültek a nanotechnológiát alkalmazó autóápolási termékek. A technológia segítségével a milliméter milliomodjánál is apróbb részecskék alakulnak ki, amelyek nano nagyságú bevonatot képeznek a megóvni kívánt felületen.

A különböző, nano felületkezelésre kifejlesztett ápolószerek olyan védőbevonatot hoznak létre az autó fényezésén, amely akár a molekula nagyságú karcokat is képes elfedni. Ezáltal a nano bevonat megakadályozza a különböző szennyeződések, por, homok, olaj és egyéb anyagok megtapadását a karosszérián, mindemellett még vízlepergető hatással is bír. Kocsid karosszériája tehát védve lesz a rozsdásodás ellen, mivel a kezelt felület víztaszító hatásának köszönhetően 100%-ban nedvességmentes marad.

Nem csak védelmi, de megelőző funkcióval is rendelkeznek

A nanotechnológiát hasznosító autóápolási termékek nem csak védelmi, hanem megelőző funkciójuk tekintetében is példa nélkülinek számítanak. A használt, idősebb kocsik szinte új fényt kapnak a felületkezelésnek köszönhetően, míg az új autóknál inkább konzervál a módszer. A nano felület gyakorlatilag egy láthatatlan védőbevonat, mely a kocsi teljes felületén alkalmazható. Kiemelkedően hatékony a karcok kialakulásának meggátolásában: mosást követően szinte semmi kosz nem marad a kocsin, így annak az esélye is csökken, hogy a felülete megkarcolódjon. Azáltal, hogy lezárja a felületet, nem fog fakulni az autó színe. Hogy miért érdemes még a nano ápolószereket alkalmaznod? A felületkezelés után jelentősen könnyebbé válik az autód tisztítása, mosása. De azért emellett is oda kell figyelned a bizonyos időközönkénti tisztításra, hiszen ha teljesen elhanyagolod, akkor csökkeni fog a nanotechnológiás kerámia bevonat élettartama.

Nem csak a karosszériára

Sokak fejében úgy él a nano felületkezelés, mint amit legtöbbször csak a karosszérián alkalmaznak. De ez nem egészen így van! A nanotechnológiás kerámia bevonattal ellátott karosszéria elemek kiemelt védelmet kapnak a rossz időjárási körülményekkel, mint az UV sugárzás, ónos eső, vagy például a madárürülékekkel szemben is.

A karosszéria mellett azonban a különböző üvegfelületek, főként a szélvédő kezelése is elengedhetetlen! A nano bevonattal ellátott szélvédőn nem tapadnak meg a szennyeződések, ráadásul az öntisztító hatásnak köszönhetően a kosz többsége sima tiszta vízzel is eltávolítható, akárcsak a bogármaradványok. Télen is nagy hasznát veheted a nanotechnológiás termékeknek, hiszen sokkal jobban ki lehet látni a kocsiból, biztonságosabbá teszik a vezetést.

Gondoltad volna, hogy a felniket is érdemes nano kezelés alá vetni? Ezáltal megőrzik gyári kondíciójukat, ráadásul még a takarításuk is könnyebbé válik. Ha a nano fényezés védelmet választod, semmiképp se hagyd ki kerekeket, mivel ezek koszolódnak a leghamarabb, és ezek takaríthatóak a legnehezebben. És mi a pláne? Hogy a fékpor lakkba égését is ellehetetleníti.

Első körben azt gondolnád, hogy ezeket a nanotechnológiás termékeket csak a kocsi külső felületén lehet alkalmazni, ugye? Tévedsz! A nano bevonat ugyanúgy felvihető kabrió tetőkre, textil és bőr felületekre, kárpitokra is. A kocsi utasterét tehát ugyanúgy érdemes leápolni, hogy meggátold az ülések átnedvesedését és a kosz lerakódását. Ráadásul így a felületek kopását, esetleg bolyhosodását is jelentősen lassíthatod.

Magas védelem alacsony áron

Manapság már viszonylag sok autómosóban, autókozmetikában elérhető szolgáltatás a kerámia bevonatos nano felületkezelés. Ha már hallottál erről a technológiáról, bizonyára már utána néztél az áraknak is… Van egy jó hírünk! Jó néhány forintot spórolhatsz magadnak, ha otthon, Te magad végzed el a nano felületkezelést, persze kizárólag csak a különböző termékek utasításait precízen, szóról szóra betartva! A spórolásban akár a Kovács Autó online alkatrészbolt is segíthet Neked.

Mielőtt bárminek nekikezdenél, fontos tudnod, hogy ezeket a termékeket nem ajánlott közvetlen napsütésben felvinni! Emellett a munkafolyamathoz nem árt beszerezned egy puha szivacsot és egy mikroszálas kendőt sem. Minden termék esetében kiemelten fontos a kezelendő felületek előzetes alapos megtisztítása, enélkül nem lesz hatásos a kezelés. Ha komolyabb szennyeződéssel van dolgod, akkor érdemes egy intenzív slagos vagy gőzborotvás mosással indítani a folyamatot. A tisztítást követően minden esetben meg kell várni, míg a felület teljesen megszárad, felhevült kasztnin tilos használni a szereket. Nem tudod, hogy milyen eszközökkel viheted fel őket? Emiatt nem kell aggódnod! Minden esetben jár hozzájuk használati útmutató; a legtöbb esetben mikroszálas kendővel vagy szivaccsal kell a terméket felhordani. Ne ijedj meg, ha a szer felvitelekor először mattá válik a felület! A legtöbb termék esetében mindig így kezdődik a folyamat, de a teljes száradást követően, a visszatörlés után már garantáltan egy, az eredetinél látványosan ragyogóbb, fényesebb felület vár majd!

Autótisztítás mikroszálas kendővel

A Kovács Autó vásárlóinak körében a Sonax Xtreme termékei számítanak a legnépszerűbbnek. Kerámia bevonatos felületkezelésre az ott is kapható Sonax Xtreme Kerámia Lakkbevonó szettet ajánljuk, mivel kiemelkedően hosszú élettartamú, rugalmas réteg képezhető vele a festett felületeken, emellett erős víztaszító hatást kölcsönöz nekik. Ugye Te is azt szeretnéd, hogy tükörfényes csillogás fogadjon, ha a kocsidra nézel? A készlet segítségével felvitt átlátszó tömítő réteg pont ezt fogja eredményezni!

A nano fényezés mellett voksolóknak a Sonax Xtreme Polír & Wax Nano polírozótermékei ajánlottak, melyeket a nano technológiára alapozva fejlesztettek. Felhasználásuk sokoldalú; mind hagyományos, mind kerámia és metál lakkrétegen is alkalmazhatóak. Az alkatreszek.hu választékában például találsz olyat is, amely újszerű és enyhén matt felületekre ajánlott, de van jelentősen sérült lakk felületekre való termék is. Ezek a nano polírozószerek eltüntetik a kisebb karcolásokat, és így a kezelt felület visszanyeri eredeti, ragyogó fényét. Karnauba viaszt is tartalmaznak, melynek segítségével hosszú távon biztosíthatod a kocsid felületeinek védelmét.

Ha nincs időd, nem akarsz sokat bíbelődni a fényezéssel, akkor a szintén nanotechnológia alapján tervezett Sonax S Brillantwax Xtreme tartós viasz az, amit keresel! Kimondottan újszerű és aprólékosan megtisztított lakkfelületekhez fejlesztették. A termék felvitele 40%-kal kevesebb időt vesz igénybe más társaihoz képest, hiszen a nano méretű viaszrészecskék gyorsan és könnyedén oszlathatóak el a felületen.

Sonax Xtreme termékei

Magyarországon egyre nagyobb teret hódítanak a Lotus Cleaning termékek is, akár csak a Lotus Express Nano Wax, mely a gyors és egyszerű alkalmazhatóság mellett ár-érték aránya miatt is népszerűnek számít.

Ha nem csak a karosszéria állapotát akarod megőrizni, akkor a Grass Nano Shampoo vízlepergető sampon koncentrátumot érdemes letesztelned, mely a jármű műanyag és gumi felületeinek kezelésére szolgál. Víztaszító hatású, akárcsak a Sonax termékek, de ezen túl meggátolja a csomagtartó és motorháztető, valamint az ajtótömítések és ablaktörlők befagyását is.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

elsősegélynyújtás
2020. augusztus 01.
Készülj fel otthonról a vizsgára és az életre is, hiszen nem tudhatod, mikor veszed hasznát a valós tudásodnak és mentesz meg Te is egy életet.
Nyerj 2 belépőt a Las Vegas-i SEMA Show-ra!
2018. augusztus 15.
A Lotus Cleaning nyereményjátékával most teljes ellátásban részesülhetsz egy 10 napos Las Vegas-i túrán, sőt, a világ legnagyobb autó-motor-tuning kiállítására, a SEMA Show-ra bekukkanthatsz! Elmondjuk mi a dolgod!

További hírek