Bizonyára sokan jártunk már úgy, hogy parkolással összefüggésben pótdíj megfizetésre vonatkozó felszólítást kaptunk. A többszintű szabályozást nem mindig könnyű kibogozni, így jó néhány téves információ kering a köztudatban – ezek közt igyekszünk rendet tenni.

Első számú tévhit – bírságot/büntetést kaptam!

Amennyiben a parkolójegy hiánya miatt veszünk kézhez fizetési felszólítást a haladéktalan teljesítésre, nincs szó arról, hogy jogi értelemben megbírságoltak volna bennünket. Ilyen esetekben a parkolási szolgáltatás üzemeltetője és a jármű üzembentartója közt szerződéses jogviszony jön létre. Eszerint a jegy hiánya legfeljebb polgári jogi szerződésszegést valósít meg, nincs szó büntetőjogi vagy szabálysértési tényállásról, így ilyen szankcióról sem.

Második számú tévhit – a felszólításnak hatvan napon belül kell megérkeznie

A küldemény feladásának ugyan valóban van határideje a szolgáltató részéről: a felszólítást a díjfizetés nélküli parkolástól számított hatvan napon belül szükséges postára adni – ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy hatvan napon belül feltétlenül meg is érkezik az üzembentartóhoz. Kérdéses persze, hogy például az ötvenkilencedik napon postára adott pótdíj felszólítás mennyire jóhiszemű, de a jelenlegi szabályoknak megfelel – természetesen a postázás megfelelő időpontját a szolgáltatónak szükséges igazolnia.

Harmadik számú tévhit – ha nem fizetem be, megindul a szabálysértési eljárás

Tekintettel arra, hogy a fentiekben említettek szerint kizárólag polgári jogviszonyról beszélünk, szabálysértési- vagy büntetőeljárás nem indul a tényleges elkövető felkutatása iránt. A pótdíj minden körülmények között a jármű nyilvántartásban szereplő üzembentartójának kerül kiszabásra a hatóság által. A teljesítés elmaradása esetén nem kerül sor büntető- vagy szabálysértési eljárás kezdeményezésére. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy nem menthetjük ki magunkat azzal, hogy más vezette az autót az adott időpontban, és nem élhetünk a tanúvallomás megtagadásának jogával sem.

Nincs tehát semmilyen kimentési lehetőség? Egyáltalán mi történik, ha nem fizetek? Ezzel következő cikkünkben foglalkozunk.