A pótdíj, és ami mögötte van I.

Közzétéve:
2019-12-07, 16:50

Bizonyára sokan jártunk már úgy, hogy parkolással összefüggésben pótdíj megfizetésre vonatkozó felszólítást kaptunk. A többszintű szabályozást nem mindig könnyű kibogozni, így jó néhány téves információ kering a köztudatban – ezek közt igyekszünk rendet tenni.

Első számú tévhit – bírságot/büntetést kaptam!

Amennyiben a parkolójegy hiánya miatt veszünk kézhez fizetési felszólítást a haladéktalan teljesítésre, nincs szó arról, hogy jogi értelemben megbírságoltak volna bennünket. Ilyen esetekben a parkolási szolgáltatás üzemeltetője és a jármű üzembentartója közt szerződéses jogviszony jön létre. Eszerint a jegy hiánya legfeljebb polgári jogi szerződésszegést valósít meg, nincs szó büntetőjogi vagy szabálysértési tényállásról, így ilyen szankcióról sem.

Sárga csekkek

Második számú tévhit – a felszólításnak hatvan napon belül kell megérkeznie

A küldemény feladásának ugyan valóban van határideje a szolgáltató részéről: a felszólítást a díjfizetés nélküli parkolástól számított hatvan napon belül szükséges postára adni – ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy hatvan napon belül feltétlenül meg is érkezik az üzembentartóhoz. Kérdéses persze, hogy például az ötvenkilencedik napon postára adott pótdíj felszólítás mennyire jóhiszemű, de a jelenlegi szabályoknak megfelel – természetesen a postázás megfelelő időpontját a szolgáltatónak szükséges igazolnia.

Harmadik számú tévhit – ha nem fizetem be, megindul a szabálysértési eljárás

Tekintettel arra, hogy a fentiekben említettek szerint kizárólag polgári jogviszonyról beszélünk, szabálysértési- vagy büntetőeljárás nem indul a tényleges elkövető felkutatása iránt. A pótdíj minden körülmények között a jármű nyilvántartásban szereplő üzembentartójának kerül kiszabásra a hatóság által. A teljesítés elmaradása esetén nem kerül sor büntető- vagy szabálysértési eljárás kezdeményezésére. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy nem menthetjük ki magunkat azzal, hogy más vezette az autót az adott időpontban, és nem élhetünk a tanúvallomás megtagadásának jogával sem.

Bírósági kalapács

Nincs tehát semmilyen kimentési lehetőség? Egyáltalán mi történik, ha nem fizetek? Ezzel következő cikkünkben foglalkozunk.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Horvát autópálya
2019. április 17.
A horvát autópályákon fix traffipaxokkal fogják kiszámolni, vajon a megengedett sebességgel haladtál-e az adott szakaszon
A rendőr parkolási bírságot oszt ki a tilosban önparkoló Teslának
2019. október 07.
A Tesla Model 3 a Smart Summon funkcióval képes vezető nélkül parkolni. Mi van akkor, ha szabálytalanul sikerül a manőver?

További hírek