vasárnap - 2023. április 02.
8.5 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 617 Ft
100 655 Ft
D 599 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Potenciális veszélyforrással bírnak az úttestre hulló falevelek

2022. szeptember 06. | 10:29

Októberben és novemberben célszerű az átlagosnál is óvatosabban közlekedni az erdők közelében.

Az úttestre hulló faleveleket nem szabad félvállról venniük az autósoknak, azok ugyanis potenciális veszélyforrással bírnak, tudniillik akadályozzák a gumiabroncsok tapadását, ami elsősorban kanyarodáskor és fékezéskor jelenthet nagy problémát. Az átnedvesedett falevelek aztán pláne veszélyesek, mivel legalább annyira csúszósak, mint az általában decemberben megérkező hó.

A fák által lehullajtott levelek jelentős mértékben képesek megváltoztatni a tapadási viszonyokat az őszi hónapokban, a falevélrétegre hajtó autó fékútja, féktávolsága megnövekedhet, ezzel együtt a jármű vezethetősége is leromlik a hirtelen bekövetkező stabilitásvesztés okán. Ebből kifolyólag tanácsos ügyelni a kanyarodásra azokon az útszakaszokon, amelyet vastagon borítanak a levelek.

Az átnedvesedett falevelek még nagyobb kihívást tartogatnak a járművezetők számára, azokon haladva a hóréteghez hasonló módon romlanak a gumiabroncs tapadási jellemzői. A levelek mindezeken felül eltakarhatják a kátyúkat és az útburkolati jelzéseket, ami megnehezíti azok dolgát, akik ismeretlen helyen közlekednek a gépkocsijukkal.

A fák leginkább októberben és novemberben hullajtják a leveleiket, a szakemberek azt mondják, hogy ezekben a hónapokban célszerű az átlagosnál óvatosabban haladni erdős útvonalakon, valamint fás területek, ligetek környezetében. Tanácsos lassabban menni, emellett az óvatosabb kormánymozdulatok alkalmazása és a nagyobb követési távolság tartása is erősen ajánlott. A tapasztalatlan sofőrök egy vezetéstechnikai pályán gyűjthetnek rutint, ott ugyanis sikeresen tudják szimulálni a jelenséget. A motorosoknak is óvatosabbnak kell lenniük, a két abroncs ugyanis hamarabb megcsúszik, mint a négy.

A csúszás foka az alábbi körülményektől függ:

  • Lehullott falevélréteg vastagsága
  • Lehullott falevélréteg nedvességtartalma
  • Lehullott csapadék mennyisége
Azt hazudta, ellopták a furgonjait, de lebukott a kis hamis Vádat emeltek a BMW-s ellen, aki felborított egy Vitarát az M1-esen - VIDEÓ

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!