Q betűvel nem kezdődhet rendszám

Tóth Balázs
Frissítve:
2018-09-18, 21:57

Akár már 2018 májusára elfogyhatnak a P betűvel kezdődő rendszámok. Az ábécé soron következő eleme a Q, azonban nem kerülnek kiadásra a Q betűvel kezdődő azonosítók.

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala döntésének értelmében nem osztanak ki Magyarországon Q betűvel kezdődő rendszámtáblákat. A tömör indoklás szerint a Q és az O betű könnyen összekeverhető, ezért kerül átugrásra az ominózus Q betű. Egyéb iránt a rendszámok végződésére is érvényes a megkötés, azaz az utolsó karakter nem lehet O, Q és I betű sem, utóbbi azért, mert az I és az 1-es is összetéveszthető. Kissé ironikus, hogy főként a VÉDA, azaz a közúti intelligens kamerahálózat számára jelentene ez problémát.

A VÉDA számára az O és a Q betű megkülönböztetése gondot okoz, így ahogyan nem voltak O betűvel kezdődő rendszámok, úgy nem lesznek Q betűvel kezdődők sem

A VÉDA számára az O és a Q betű megkülönböztetése gondot okoz, így ahogyan nem voltak O betűvel kezdődő rendszámok, úgy nem lesznek Q betűvel kezdődők sem

Érdekesség, hogy a rendőrségi RR-rendszámhoz hasonlatos RRR-kezdetű azonosítókat ki fogják osztani, ha azokra kerül a sor. Mi több, aki nem szeretne hónapokig várakozni, jelenleg is igényelhet ilyen egyedi rendszámot, igaz, kissé a pénztárcájába kell nyúlnia, hiszen 112 450 forint felárat kell érte fizetni.

A speciális öt szám - egy betű vagy ennek fordított kombinációjából álló rendszám több mint 435 000 forintba kerül. Ezekkel kapcsolatban kikötés, hogy nem ütközhetnek közerkölcsbe, vagy nem utalhatnak önkényuralmi jelképekre, így tabunak számítanak a káromkodásokhoz hasonlatos kombinációk is.

A legfrissebb információk szerint 52 darab RRR kezdetű azonosítóval ellátott kocsi van forgalomban, ne tévesszen meg senkit, ezek magánszemélyekhez köthető járművek.

A rendőrautók korábban rendre RR-kezdődésű rendszámmal voltak ellátva, e pillanatban 799 ilyen, az ORFK alá tartozó jármű rója az utakat. Közülük számos „inkognitó módban” van jelen, azaz különleges fóliázás nélkül, mintha csak normál személygépjárművek volnának.

Rendszámtábla

A három szám - három betű kombinációk sora véges. 2009-ben 147 ezer új gépjármű-azonosító került kiadásra, ám 2016-ban már 360 ezer volt ez a szám, amelyet 2017 még túl is szárnyalt. Egyre inkább közeleg az az időpont, amikor kifogynak a manapság használatos rendszámok, az előzetes becslések alapján ez 2025 körül következhet be.

Az bizonyos, hogy régi rendszámokat nem fognak újra kiosztani semmilyen körülmények között sem. Az NFM egyelőre nem közölte, hogy milyen rendszer következik. Korábban a területalapú rendszámok ötlete vetődött fel, amely Európa több országában is működik, de végül ezt az elgondolást elvetették, így maradt a bizonytalanság.

Forrás és fotók:

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. február 22.
Öt emoji közül választhatnak az egyedi rendszámtáblát rendelő ausztrálok
Ferrari 250
2019. július 29.
Volt olyan, aki 180 millió forintot fizetett egy rendszámért.

További hírek