csütörtök - 2022. december 08.
-2 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 617 Ft
100 685 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Téli gumi teszt nyáron: Őrültség? A Goodyear megcsinálta!

2017. július 27. | 17:10

A Goodyear gumiabroncs tesztjén kiderült, hogy hogyan teljesít a téli gumi a nyári időszakban. De vajon mennyi egy minőségi gumi valós élettartama?

A Goodyear mindig szeretett másoknál többet mutatni és mindig rátett egy lapáttal. Most sem volt ez másképpen, amikor egy kétnapos nyílt gyárlátogatás alkalmával, az új gumijait is bemutatta egy tesztelési maraton keretében. A bemutató alatt megtudhattuk, hogy olyan fejlesztések folynak a gumigyártásban, amelyekre eddig nem is gondoltunk volna. Előtérbe kerültek a zöld gumik, fontosabbá vált a környezettudatosság, az újrahasznosítás és hogy egy-egy apró kiegészítő milyen hasznos tud lenni a téli gumiabroncson.

A gumiabroncs tesztelő napra a Goodyear egyik legfontosabb fejlesztőbázisán került sor Európában,  Luxemburgban. A szeptemberi forró napsütésben ideális környezettel várta a tesztelő pálya is a csikorkó kerekeket és az égett gumifüstszagot a résztvevők is izgatottan figyelték. A kétnapos rendezvény első bemutatkozó napján egy látványos demonstrációval várták a látogatókat, ahol az Ultragrip 9 fantasztikus tulajdonságaival ismerkedhettek meg a vendégek, másnap pedig egy szabadabb tesztnapot tartottak. A bemutató legérdekesebb eleme, kétségkívül a téli gumi tesztelése volt, amit nyári körülmények között igen érdekes és fura ötlet megvalósítani. Ők mégis megtették!

Egy jó téli gumi nyáron is jól teljesít?!

Ahogy mondani szokták, minden szentnek maga felé hajlik a keze. A nyílt napon, nyilván a Goodyear is a saját szemüvegén keresztül mutatta be az egybegyűlteknek a termékeit de mégis a legújabb téli gumiján az Ultragrip 9-en (UG9) mindenkinek tátva maradt a szája. A nemzetközi bemutató alatt mindenki rájöhetett, hogy egy ilyen téli gumi megalkotása milyen bonyolult és összetett feladat. Ez egy külön tudományág amikor a nyersanyagok megfelelő adagolásával és formázásával egy ilyen fekete, hétköznapi műtárgyat hoznak létre, ami nem csak az autónak kedvez, de az utazók biztonságáért is nagyban felel – nem mellesleg, pedig egy óriási iparág tagjaként jövedelmező befektetési terület is. A Goodyear az üzletág harmadik legnagyobb szereplője a Bridgestone és a Michelin után, de így is évi 165 millió gumit adnak el világszinten. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként 5 gumiabroncsot adnak el az év minden napján, a nap minden percében és annak minden másodpercében (igen, ünnepnapokon és hétvégén is).

A tesztelés során bemutatott UG9-nek tökéletesen kellett demonstrálnia, így a szervezők semmit sem bíztak a véletlenre és próbálták reprodukálni a téli környezetet a napfényes 17 fokban. A csúszós utat egy fellocsolt útpályával érték el. A nyálkás, gyantás útszakaszok – bár alul maradtak a téli jég csúszásánál, egy sima vizet útnál jobban csúsztak – a demonstrációt sikerre vitték és elérték hatásukat. A közönség is kipróbálhatta a vezetés élményét és egy saját gumival felszerelt autót vezethettek egy nem ilyen gumival felszerelttel szemben. Természetesen a saját bemutatón minden számban az Ultragrip 9 győzedelmeskedett. A tesztelésben résztvevő szakemberek viszont egyöntetűen azt vették észre, hogy a téli gumi még ilyen nyári körülmények között is kimagaslóan jól teljesít.

Eltűnő hópehely jelzi, ha kopott a téli gumink

A demonstráció utáni teszteléssel egybekötött sajtótájékoztatón több kérdésre is választ kaphattak az egybegyűltek a vállalat helyi vezetőjétől. Megtudhattuk az USA és az európai piacok közötti különbségeket, tájékoztatott a tapadási tényezőkről és a zajértékekről is. A sajtótájékoztató pár újdonsággal zárult és néhány jövőbeni fejlesztés ötlete is napvilágot látott. Többek között szó volt az étolajból készült gumikról, a gumicímkék modernizálásáról, átalakításáról, az öregedési problémákról és a gumik élettartamáról is.

A nap egyik érdekes újdonsága mégis az a "kis" kiegészítő volt, amit az új kerekeken helyeztek el a szakemberek. A gumikba a Goodyear szakemberei beépítettek egy kis hópehely szimbólumot, ami mindössze olyan mélységű mint amennyire biztonsággal még lekophat a bordázat a téli gumiabroncsokról. Így ha a hópehely eltűnik a kerékről, az már azt jelenti, hogy ideje cserélni új szettre a kerekeket, mivel annak tapadása már nem biztonságos. A gyártó a kerekek élettartamát egyébként 10-15 évben állapította meg. Így egy gyors matekozással gyorsan kiszámítható, hogy ennyi év alatt bőven megtérül a minőségi gumiba való befektetés.

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!