2017. július 26. | 16:05

Gumiabroncs vásárlás előtt mindig felmerül a kérdés: a pénz vagy a biztonság a fontosabb? Lássuk, hogy döntenek a magyar autósok e téren

A nyáron nem ritkán 37-38 Celsius-fok körüli hőmérséklet és a napsütésnek kitett sokkal forróbb aszfalt ellenére a legkényelmesebb személygépjármű tulajdonosok még csak most tértek át a téli gumiabroncsról a nyárira. Ennek ellenére pár hónap és már újra lehet cserélni a nyári gumikat vissza a télire. Bár mostanában a szezonális gumiváltás már kezd több hetet-hónapot is csúszni a kiszámíthatatlan hóesések és a kánikula hatása miatt.

A lustaságon kívül talán sok autótulajdonosnál a pénztárca vastagsága, a család anyagi helyzete is beleszól a gumiabroncs váltásba, így ilyenkor a biztonsági faktor háttérbe szorulhat. Talán még a négy évszakos gumiabronccsal kiegyezők járnak legjobban az árversenyt tekintve, hiszen nekik nem kell sem a tárolással és szereléssel, sem a vásárlásból adódó külön költségekkel számolniuk. Vajon ők járnak biztonság tekintetében is a legjobban? Ez már nem olyan biztos!

A kérdés pedig örök: mi a fontosabb, a pénz vagy a biztonság? Ha mindkettő számít, látogass el a gumik.hu webshopba!

Drágulnak a téli gumiabroncsok

Már a nyári gumiabroncsok tekintetében is érezhető volt egy minimális áremelkedés a szektorban, a nyersanyagárak emelkedése miatt. Ez a tendencia pedig a téli gumikat sem fogja elkerülni. Iparági információk szerint, a gyártók várhatóan átlagosan 5-10 százalékkal magasabb áron fogják a termékeiket a piacra dobni a téli időszakokra. Ez a negatív hír nem kedvez az így is már 50 000 – 100 000 forint körüli fogyasztói kosárnak. Az emelés azt eredményezi, hogy egy átlagvásárló akár 15 000 forintos áremelésre is fel kell, hogy készüljön.

Természetesen a téli gumijukat tárolók most még megúszhatják a kerékcserék okozta plusz kiadásokat, ám jobb, ha ők is felkészülnek, hiszen az áremelkedés tartósnak bizonyul az előzetes információk alapján. Az áremelés hátterében az áll ugyanis, hogy a téligumi gyártásához használt alapvető nyersanyagok árai emelkedtek. Többek között a szintetikus és természetes gumi valamint az acél ára is jelentősen drágult. A drasztikus áremelésre nagy hatással volt, hogy a szénszármazékok és a mesterséges gumifélék ára megduplázódott az utóbbi időszakokban.

Az áremelés hatását idén nem lehet még megjósolni – hogy vajon lenyelik-e az autósok, vagy spórolásba kezdenek az áremelés hatására –, mindenesetre az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) korábban közölt adatai alapján csak tavaly, Magyarországon 2,4 millió új gumiaboncs került értékesítésre.

Téli gumi vásárlás: spórolnak a magyarok

Egy márkafüggetlen gumikereskedő felmérése alapján kiderült, hogy Magyarországon minden ötödik autós az évszaknak nem megfelelő gumiabroncsot használ. Ez azt jelenti, hogy télen, az utakon közlekedő autók 20 százaléka nincs felszerelve normális, az évszaknak megfelelő téli gumiabroncsokkal. Erre a megdöbbentő adatra a cég azt a magyarázatot adta, hogy a magyar mentalitás ugyanolyan felelős a felelőtlen döntésért, mint az emberek pénztárcája. Sokan esnek ugyanis abba a hibába, hogy a spórolást fontosabbnak tartják a biztonságuknál.

Az értékesítési szektorban egy év alatt 0,2 százalékkal nőtt a vásárlási kedv, de ez még mindig alul marad az elvárásoknak, pedig az összes eladott gumiabroncs 52 százaléka tette ki a téli gumiabroncsokat. A téli gumiabroncsok átlagos ára 10 és 35 ezer forint körül alakult, ezért sokan döntöttek a négyévszakos kerekek mellett is. A tanulmányból kiderült, hogy az összes autós 3 százaléka használ télen is négyévszakos gumit és a vásárlók javarészt férfiak voltak.

Ebből megállapítható, hogy a "bevállalósabb" nem hamarább kockáztat és érzi magát biztonságban a csúszós utakon, a hideg hőmérséklet ellenére is az utakon egy nyári vagy egy négyévszakos gumiszettel az autója alatt. Hogy mennyire éri ez meg, azt mindenki döntse el magától, hiszen a magyar jogszabályok jelenleg nem kötelezik az autósokat a téligumi használatra.

Forrás: Gumiwebshop