2023. augusztus 09. | 11:23

Újabb módszerrel próbálnak tisztességtelenül pénzhez jutni a csalók.

Rengeteg csalási formát ismerünk ma már, ezért a tisztességtelen embereknek muszáj mindig valami újat kitalálniuk. Így nekünk is mindig naprakésznek kell lennünk, és ha valamilyen értesítés már egy kicsit is gyanús, akkor azzal nem szabad foglalkozni.

Sokan ismerjük ma már az átverős SMS-eket akár a bankokt, biztosítók vagy valamilyen szolgáltató nevét felhasználva. Itt pénzt kunyerálnak vagy megpróbálnak rávenni, hogy kattintsunk egy linkre, amely később károkat okoz és ellophatja az adatainkat.

Hasonló csalás indult most el a rendőrség nevében is, amelyre kifejezetten a rendőrség hívja fel a figyelmet. A Police.hu-n jelent meg egy közlemény, miszerint csalók visszaélnek a nevükkel és a már ismert linkre kattintós módszerre próbálnak rászedni minket.

A leírás szerint az SMS-ben jellemzően tilosban való parkolásra vagy valamilyen közigazgatási bírságra hivatkoznak a csalók. Elküldik, hogy befizetendő bírságunk van, amelyet az alábbi linkre kattintva intézhetünk. Na, arra a linkre nem szabad rákattintani!

A link legfeljebb annak lehet gyanús, aki kicsit is jártasabb az informatikában vagy az internet világában. A webcím megtévesztő, mert „ugyintezespolice-hu.com”, míg az eredeti oldal „ugyintezes.police.hu”.

Viszont a jártasabbaknak feltűnhet, hogy a vége „.com" és nem pedig „.hu", mint minden magyar állami szerv weboldalánál. Ebből már arra lehet következtetni, hogy átverés van a dologban.

A másik dolog viszont, hogy a rendőrség jellemzően nem küld SMS-t. A rendőrség postai úton küld értesítőt, ha közigazgatási bírságról van szó, emellé pedig csekket is társítanak. A levélben található információk alapján pedig a megfelelő oldalra is eljuthatunk, de véletlenül sem erre az átverősre.

Akármi is van a csaló linken, a rendőrség és a józan ész együttesen kéri, hogy senkis se nyissa meg. Ha mégis megtette és még nem késő, akkor ne adja meg bankkártyájának információit vagy személyes adatait a csalóknak, mert később csak visszaélnek majd velük.

Police.hu