Tudtad, mennyivel növeli az üzemanyag-fogyasztást az ülésfűtés?

Tóth Balázs
Közzétéve:
2021-01-09, 13:54

Arra is választ kapsz, hogy mennyibe kerül a rádió, a kormányfűtés vagy éppen a tompított fényszóró üzemeltetése.

Nincsen ingyen vacsora. Az autóban minden egyes extra használata súlyos pénzekbe kerül, de természetesen az alapfunkciók is áramot fogyasztanak. Az ADAC kiszámolta, hogy mennyi áramra van szükség a különböző funkciók üzemeléséhez, és belső égésű motor esetén ez mennyibe kerül.

A szélvédőfűtést 800 W-os teljesítmény mellett 100 kilométerenként 0,8 liternyi üzemanyagot igényel, ami a pillanatnyi 370 forintos átlag benzinárral számolva 296 forintba kerül.

Ugyancsak 100 kilométerenként a szellőzés középállásban 63 forintot, az ülésfűtés 37 forintot, míg a kormáynfűtés 19 forintot emészt fel. A visszapillantó tükrök fűtése 15 forintba kerül, egy gyári rádió üzemeltetése pedig 7 forint e számítási mechanizmus szerint.

pénz

A tompított fényszórókon nem éri meg spórolni, ez 46 forintba kerül, míg a ködlámpa bekapcsolása esetén további 41 forinttal lehet kalkulálni.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Vezetés télen: Az 5 legjobb extra funkció a hideg elleni küzdelemben
2018. január 16.
A tél kezdi megmutatni valódi arcát, ám ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy az autósoknak február végéig minden nap hadakoznia kelljen a hideggel.
Tankoló pisztoly oldalról
2020. november 09.
Októberig 99 millió literrel kevesebb benzin fogyott idehaza, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában.

További hírek