vasárnap - 2022. december 04.
3 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 627 Ft
100 695 Ft
D 692 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Újabb pofátlan átverés terjed a használtautó-piacon

2021. november 24. | 12:23

Kihagyhatatlannak tűnő, kamu ajánlatokkal vadásznak a gyanútlan kelet-európai vásárlókra.

Ahogyan azt a Totalcar is megírta, az új átverés lényege, hogy a leleményes csalók létező, régóta a piacon tevékenykedő kereskedések nevében töltik fel a kamu hirdetéseket a mobile.de felületére. A gyanútlan érdeklődőben pedig meg sem fordul, hogy átverésről van szó, hiszen van egy létező cég, létező telephellyel és a hozzá tartozó telefonszámmal. A csalók megvárják, míg a kereskedésben befejeződik a munka, majd a zárást követően elkezdik feltölteni a csali hirdetéseket, egy este akár 50-150 darabot is.

A hirdetésben szereplő autók minden tekintetben kiváló állapotban vannak és ami még fontosabb, nevetségesen olcsón kínálják őket eladásra. Találkozhatunk olyan 1984-es évjáratú 5-ös BMW-vel, aminek az órájában 146 ezer kilométer szerepel, és potom 5000 eurót (1,85 millió forintot) kérnek érte. Vagy olyan 2020-as, 45 ezret futott Mercedes A200-as, amit 10 ezer euróért (3,7 millió forintért) árulnak. A hirdetésekhez feltöltött képek is azt a célt szolgálják, hogy elaltassák a potenciális vásárlók gyanakvását.

Azonban a megadott telefonszám vagy folyamatosan foglaltat jelez, vagy egyszerűen csak nem veszik fel. Az üzenetre azonban azonnal reagál az „eladó”. A gondosan megfogalmazott válaszban szerepel egy számlaszám, amire ha a vevő elutalja a 100-300 eurós (37-111 ezer forintos) foglalót, akkor félreteszik neki az autót. Az utalást követően aztán reggelre eltűnik a hirdetés, a gyanútlan vevő pedig joggal gondolhatja, azért vette le a kereskedő a hirdetést, mert „lefoglalózta” a tuti vételnek gondolt kocsit.

Ezt követően szembesül azzal, hogy átverték. Miután munkaidőben felhívja a kereskedést, közlik vele, hogy még sohasem hallottak a szóban forgó autóról. Vagyis bukta az elutalt 100-300 eurót. A trükk lényege, hogy a foglalóként bekért összeget úgy határozták meg, hogy ennyi pénzért a legtöbben ne tegyenek feljelentést.

Mivel az áldozatok többsége kelet-európai, ezért inkább nem vállalják a hosszadalmas jogi hercehurcával járó kellemetlenségeket és a német hatóságokkal történő egyeztetést. Így az átvertek inkább lenyelik a békát. A legfontosabb tanulság, hogy sosem szabad látatlanban fizetni egy autóért. Még előleget sem.

Ha nem szeretnél ilyen csalások áldozatává válni, vásárolj megbízható helyről. Ne habozz tovább, és keresd fel a Magyar Autókereskedőház Zrt.. kollégáit telefonon (+36203663447) vagy e-mailben!

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!