Hiába dönt hónapról hónapra újabb csúcsokat az újautók piaca, soha annyi használt autó nem fogyott, mint 2018. második negyedévében

Aki arra számított, hogy a használtautó-piac bedől, mert a magyarok inkább újautókat vásárolnak, az rossz lóra tett. Ugyanis 2018. második negyedévében 201 ezer használt személyautó cserélt gazdát Magyarországon, ami 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban, de talán még meglepőbb, hogy 16 százalékkal múlja felül az első három havi adatot is. A JóAutók információi szerint ez új rekordot, korábban soha nem fordult még elő, hogy 200 ezernél több használt személyautó cseréljen gazdát egyetlen negyedév alatt. Az első fél évben 274 ezer használt autót adtak el és vásároltak, ami 14 százalékos növekedés, ez is mutatja az április-májusi időszak kiugrását.
Az első fél évben 274 ezer használt autó cserélt gazdát agyarországon

A trend várhatóan tartós lesz, az új autók eladása és a használt autók importja is csúcsformában van. Új autóból az első hat hónapban 71 ezret vettek a magyarok, miközben a behozott használt járművek száma elérte a 79 ezret. Előbbi 29, míg az utóbbi 8 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest. Ha minden így megy tovább, akkor belföldi gépjárműátírások száma 2018-ba elérheti a 760 ezret, ami, ha bejön, újabb csúcs lesz a tavalyi 686 ezres rekord után.
Az Opel, a Suzuki, a Volkswagen és a Ford vezeti az eladási statisztikákat

A növekedési trendet csupán egy további forintgyengülés tudná érdemben befolyásolni, ami visszafogná a forgalomba kerülő új és használt autók mennyiségét. Erről már az Alapjárat is írt korábban, mert a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete (MGOE) szerint a gyenge forint miatt július elején 7-9 százalékkal voltak drágábbak az import használt autók, mint egy hónappal korábban.  Az autómárkák közül a belföldi használtautó-piacon az első fél évben is az Opel vezeti az adásvételi listát 13,4 százalékos részesedésével, míg a második helyért a Suzuki (9,9 %) és a Volkswagen (9,9 %) versenyez. A Ford a 4. helyen áll 8,3 százalékkal, míg a Renault az 5. 6,3 százalékkal. Forrás:
  • MTI