Utcán is használható golfautók

Frissítve:
2018-11-02, 16:11

Nem divat és nem is hóbort, de főleg az USA-ban egyre inkább terjed a golfautók utcai használata, vajon nálunk mikor jelennek meg közúton?

Ma, amikor a környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap, előtérbe kerülhetnek az utcán is használható golfautók, ugyanis sokkal kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek, mint a hagyományos autók. Így ez a környezetbarátabb közlekedési mód alternatívát jelenthet a bármelyik alacsony sebességű környezetben.

Különféle konfigurációkat kínálnak a üdülőhelyek, szórakoztató parkok, termelő létesítmények, kórházak, katonai bázisok, ingatlanfejlesztések, állatkertek, egyházak, iskolák és természetesen golfpályák számára.

Utcai forgalom golfautó

Egyre gyakoribb látvány az USA-ban, hogy utcai közlekedésre alkalmas golfautókkal utaznak

Ahogy egyre többen keresnek alternatív megoldásokat, hogy eljuthassanak A-ból B-be, úgy az alacsony sebességű elektromos járművek piaca is bővül világszerte. Alacsony sebességről lévén szó, a golfautóknál és kisbuszoknál soha nem az volt a leglényegesebb pont (pár extrém kivételtől eltekintve), hogy minél nagyobb teljesítményt tudjanak kipréselni az elektromotorból, hanem hogy minél nagyobb legyen a hatótávjuk.

Ellenben már hála az egyre inkább felfutó elektromos autóknak, az utóbbi időben iszonyatos energiát fektettek a gyártók az akkumulátorok tökéletesítésére, így az egyre javuló tömeg-teljesítmény aránynak köszönhetően az akkumulátorok tömege, ezáltal az egész jármű tömege csökkenthető. Ami hosszútávon megint csak a hatótáv növekedését hozza magával.

Ahhoz, hogy utcai környezetben is használhasd a golfautót, a hatályos közlekedési szabályoknak kell megfelelnie, persze elektromos jellegéből kifolyólag érvényesek rá az elektromos autókra vonatkozó kedvezmények is, amik pedig:

  • gépjárműadó mentesség
  • cégautóaudó mentesség
  • regisztrációs adó mentesség
  • átírási illeték mentesség

Ezek alapból jókora előnyt biztosíthatnak, ha olyan körülmények között szeretnéd használni a golfautót, amik nem követelik meg egy teljes értékű autó használatát.

többszemélyes golfautó

Ha két személy nem lenne elég, bőven van választási lehetőséged

Arról már korábban írtam egy cikkemben, hogy a golfautók feltalálása alapvetően nem is a golfhoz kapcsolódott, sokkal inkább az idősek, betegek és mozgáskorlátozottakhoz, akiknek a mindennapi életükhöz szükségük volt egy egyszerű, kompakt járműre.

Innen kerültek be a golfpályákra a golfautók, persze a robbanómotoros kialakítás miatt az elején még döcögve, hiszen semmi sem zavarná meg jobban az önfeledt sportolást, mint a hangosan pöfögő szagos golfautók.

Persze lehet már mondani, hogy a technika olyan szintre jutott, hogy nem lenne túl nagy a zajterhelés robbanómotorokkal sem, de hát minek kellene ilyesmivel vesződni, amikor már jobban járnál egy teljesen elektromos változattal?

Az USA-ban egyre inkább terjedőben vannak a golfautók, amiket utcán is használnak, ott attól függően, hogy mekkora sebességre képesek, külön van választva az LSV-re (low-speed vehicle, lassú jármű) és a NEV-re (a neighborhood electric vehicle-t kicsit nehéz magyarra ültetni, de talán a rövidtávú elektromos jármű áll a legközelebb a valósághoz).

Golfautó a közlekedésben

Reklám az USA-ból, hogy hirdetik a golfautóikat szélesebb körű felhasználásra

Ki tudja, előbb-utóbb talán nálunk is feltűnnek ezek a jópofa járgányok és akár még a golfozás iránt is meghozhatja a kedved! Addig is, ha érdekel a golfozás, böngészd a Hungarian Golf Portált!

Forrás:

California Golf Cars

Prémium termékeket vagy szolgáltatást kínál a cége?

Amennyiben Ön is olyan klub vagy cég tulajdonosa, amely prémium termékeket vagy szolgáltatást értékesít, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen vagy a +36-20-299-58-30-as telefonszámon.

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!

További autós hírek

Egyre hangsúlyosabb a környezettudatosság az autógyártók körében is, ami nem csak az elektromos és hibrid modellek piacra dobásában nyilvánul meg.…

Egy new yorki férfi életét vesztette, miután egy véletlenül távolról beindított autó egy másikhoz préselte. A 21 éves Michael Kosanovich…

Rosszul sikerült egy próbaút Szentpéterváron. Egy hölgy szemelt ki magának egy Audi A7-est Szentpéterváron, el is vitte próbaútra, amikor nagy…

Megdöbbentő Facebook poszt és YouTube videó került ki az Internetre a tegnapi napon, amire olvasónk hívta fel a figyelmünket. Egy…

A megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint szombat kora délután baleset történt Eger és Kerecsend között. Három személyautó érintett a balesetben. A…

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  
DS X E-Tense tanulmányautó oldalról
2018. október 01.
Négy modell világpremierjét is az őszi autó kiállításra időzítették a franciák
1905 Baker electric coupé, fekete, oldalnézet, balról, RM Sotheby’s
2018. november 27.
2018 legfelkapottabb trendje az elektromos autózás. Hiába tűnik újszerű divatnak, az elektromos autók már az 1890-es években megszokottak voltak…. aztán jött jó pár évtized kihagyás.