Utcán is használható golfautók

Frissítve:
2018-11-02, 16:11

Nem divat és nem is hóbort, de főleg az USA-ban egyre inkább terjed a golfautók utcai használata, vajon nálunk mikor jelennek meg közúton?

Ma, amikor a környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap, előtérbe kerülhetnek az utcán is használható golfautók, ugyanis sokkal kisebb ökológiai lábnyommal rendelkeznek, mint a hagyományos autók. Így ez a környezetbarátabb közlekedési mód alternatívát jelenthet a bármelyik alacsony sebességű környezetben.

Különféle konfigurációkat kínálnak a üdülőhelyek, szórakoztató parkok, termelő létesítmények, kórházak, katonai bázisok, ingatlanfejlesztések, állatkertek, egyházak, iskolák és természetesen golfpályák számára.

Utcai forgalom golfautó

Egyre gyakoribb látvány az USA-ban, hogy utcai közlekedésre alkalmas golfautókkal utaznak

Ahogy egyre többen keresnek alternatív megoldásokat, hogy eljuthassanak A-ból B-be, úgy az alacsony sebességű elektromos járművek piaca is bővül világszerte. Alacsony sebességről lévén szó, a golfautóknál és kisbuszoknál soha nem az volt a leglényegesebb pont (pár extrém kivételtől eltekintve), hogy minél nagyobb teljesítményt tudjanak kipréselni az elektromotorból, hanem hogy minél nagyobb legyen a hatótávjuk.

Ellenben már hála az egyre inkább felfutó elektromos autóknak, az utóbbi időben iszonyatos energiát fektettek a gyártók az akkumulátorok tökéletesítésére, így az egyre javuló tömeg-teljesítmény aránynak köszönhetően az akkumulátorok tömege, ezáltal az egész jármű tömege csökkenthető. Ami hosszútávon megint csak a hatótáv növekedését hozza magával.

Ahhoz, hogy utcai környezetben is használhasd a golfautót, a hatályos közlekedési szabályoknak kell megfelelnie, persze elektromos jellegéből kifolyólag érvényesek rá az elektromos autókra vonatkozó kedvezmények is, amik pedig:

  • gépjárműadó mentesség
  • cégautóaudó mentesség
  • regisztrációs adó mentesség
  • átírási illeték mentesség

Ezek alapból jókora előnyt biztosíthatnak, ha olyan körülmények között szeretnéd használni a golfautót, amik nem követelik meg egy teljes értékű autó használatát.

többszemélyes golfautó

Ha két személy nem lenne elég, bőven van választási lehetőséged

Arról már korábban írtam egy cikkemben, hogy a golfautók feltalálása alapvetően nem is a golfhoz kapcsolódott, sokkal inkább az idősek, betegek és mozgáskorlátozottakhoz, akiknek a mindennapi életükhöz szükségük volt egy egyszerű, kompakt járműre.

Innen kerültek be a golfpályákra a golfautók, persze a robbanómotoros kialakítás miatt az elején még döcögve, hiszen semmi sem zavarná meg jobban az önfeledt sportolást, mint a hangosan pöfögő szagos golfautók.

Persze lehet már mondani, hogy a technika olyan szintre jutott, hogy nem lenne túl nagy a zajterhelés robbanómotorokkal sem, de hát minek kellene ilyesmivel vesződni, amikor már jobban járnál egy teljesen elektromos változattal?

Az USA-ban egyre inkább terjedőben vannak a golfautók, amiket utcán is használnak, ott attól függően, hogy mekkora sebességre képesek, külön van választva az LSV-re (low-speed vehicle, lassú jármű) és a NEV-re (a neighborhood electric vehicle-t kicsit nehéz magyarra ültetni, de talán a rövidtávú elektromos jármű áll a legközelebb a valósághoz).

Golfautó a közlekedésben

Reklám az USA-ból, hogy hirdetik a golfautóikat szélesebb körű felhasználásra

Ki tudja, előbb-utóbb talán nálunk is feltűnnek ezek a jópofa járgányok és akár még a golfozás iránt is meghozhatja a kedved! Addig is, ha érdekel a golfozás, böngészd a Hungarian Golf Portált!

Forrás:

California Golf Cars

Prémium termékeket vagy szolgáltatást kínál a cége?

Amennyiben Ön is olyan klub vagy cég tulajdonosa, amely prémium termékeket vagy szolgáltatást értékesít, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az [email protected] címen vagy a +36-20-299-58-30-as telefonszámon.

Ha tetszett az írás, kérlek oszd meg a Facebookon! Köszönöm!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Tesla Model 3
2019. május 22.
Még időpontot is foglal neked a szerelőnél a Tesla legújabb kiegészítője
2019. december 07.
Az lehetetlen, hogy ezt az otromba valamit komolyan gondolta a marslakó Elon Musk.  

További hírek