Üzekedő őzek lephetik el az utakat

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-07-19, 11:33

A 2017/2018-as vadászati évben csakem 5000 őzet ütöttek el Magyarországon, jelentős részüket a július közepétől augusztus közepéig terjedő időszakban.

A Vadászati Védegylet és a Magyar Autóklub közleményben hívja fel az autósok figyelmét arra, hogy a következő egy hónapban a szokásosnál több vad tévedhet az utakra.

Július közepétől augusztus közepéig tart az őzek párzási időszaka. Ez a négylábú jószág a legnagyobb egyedszámban előforduló nagyvad fajta Magyarország területén. Mintegy 380 ezerre tehető a hazai őzek száma a becslések szerint. Lényegében bárhol felbukkanhatnak az ország határain belül, s ahogy épülnek be a korábbi külterületek, a megzavarodott állatok akár a város széli lakóövezetekben is megjelenhetnek.

nagyvad rohan át az utakon

Az állatok a párzási időszak alatt nagyobb veszélyt rejtenek az autósok számára, mivel a bakok kergetik a sutákat, és nem veszik figyelembe azt, ha éppen egy utat kereszteznek e tevékenységük során. A 2017/2018-as vadászati évben 6218 nagyvadat ütöttek el, ebből 4756 volt őz, mely az esetek 76%-a. Az incidensek többsége a szóban forgó nyári időszakban történtek.

„A nász alatt a bakok kergetik a sutákat, és eközben az állatok sokkal figyelmetlenebbek, mint az év más időszakában, ráadásul nappal is aktívak, így nagyobb az esély arra, hogy kiugranak az autók elé. Ezért a következő hetekben nem csak a vadveszélyt jelző táblák utáni szakaszon legyünk résen! Amennyiben őz keresztezi az utat, számíthatunk rá, hogy követi egy másik, így lassítsunk, dudáljunk! Ha kiugrik a kocsink elé, az egyetlen megoldás a vészfékezés (ezért figyeljünk a követési távolságra is)! A volánt semmiképp se rántsuk el, ne próbáljuk kikerülni az állatot, mert ez szintén balesethez vezethet!” - áll a közleményben.

A szakértők szerint azokon a területeken, ahol kifejezetten lehet számítani őzek jelenlétére, indokolt lehet akár 20 km/h-s sebességre csökkenteni a menettempót. Ha mégis megtörténi a baj, hívni kell a rendőréget, mivel a vad- és gépjármű ütközése közúti balesetnek számít. A későbbi ügyintézést is megkönnyíti, ha az esetről jegyzőkönyv készül.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

lószállító
2019. május 27.
A következő összeállításban van minden, a banán alakú autótól, a hátsó ülésen szállított létrán át, a villamoson rendhagyó módon bliccelő néniig
Volkswagen Touareg vizes úton
2016. június 06.
Hamarosan ideje lecserélni a nyári gumikat télire, de nem árt, ha valamit ellenőrzöl.

További hírek