Változás a P-rendszámok ügyében

Közzétéve:
2019-05-16, 11:55

Az osztrák és a magyar felek egyeztetése eredményre vezetett a próbarendszámok kapcsán

Az osztrák és a magyar próbarendszámok körül nagy volt az utóbbi időben a felfordulás, hiszen adódtak bonyodalmak abból, hogy bizonyos régiókban nem fogadták el a másik ország P-rendszámait. Ezek a fennakadások nagyban nehezítették mind a magyar, mind pedig az osztrák autókereskedők munkáját. Területenként eltért, hogy az adott járőr milyen eljárást alkalmazott, és hogy elvette-e a rendszámot az igazoltatás során.

Most azonban pozitív irányú változás történt, a két ország ebben az ügyben illetékes szervei elkezdtek közelíteni egymáshoz, és egy olyan megállapodást kötöttek, mely mind Magyarország, mind pedig Ausztria autókereskedőinek egyaránt kedvező lehet. Az MGOE elnökségéhez eljutott információ szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Jogi Főosztálya kiadott egy szóbeli jegyzéket, melyben az Osztrák Köztársaság Közlekedési, Innovációs és Technológiai Minisztériumával egyeztetve kimondja, hogy a két ország kölcsönösen elfogadottnak tekinti egymás próbarendszámait a közúti közlekedésben való legális részvétel eszközeként.

Próbarendszámok

„Ez egy fontos lépés a két ország részéről, hiszen sok megkeresést kaptunk a próbarendszámokkal kapcsolatos problémák miatt. Továbbra is azt tudom mondani, hogy körültekintően kell eljárni az Ausztriában megvásárolt gépjárművek hazaszállítása során, hiszen nem biztos, hogy minden egyes járőrhöz maradéktalanul eljutott az az információ, hogy az osztrák próbarendszámokat elfogadottnak kell tekinteni. Ez mind az osztrák, mind a magyar hivatalos szervekre igaz, területenként eltérő hozzáállást mutathatnak magyar hivatalos szervek. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által kiadott dokumentum arra is utal, hogy mindkét fél elfogadottnak tekinti egymás próbarendszámait” - fűzte hozzá Anderkó Ottó, a Magyar Gépjráműkereskedők Országos Egyesületének alelnöke.

Egyes osztrák hivatalos személyek véleménye szerint például tranzit tevékenység szempontjából továbbra sem elfogadott a próbarendszámok alkalmazása. Bizonyos esetekben a Németországból Ausztrián át Magyarországra érkező gépjárműveknél a P-rendszámok nem minősülnek legálisnak, de ez csak egy osztrák járőr véleménye volt, esetenként változhat a megítélés. Az biztos, hogy sok volt a visszaélés az utóbbi időben a próbarendszámokkal, ezeket továbbra is igyekeznek visszaszorítani.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

rendszámtáblák
2018. november 15.
Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mire is való a P-rendszám, azután persze meglepődnek, ha idehaza vagy külföldön büntet a rendőr
Volkswagen Touareg vizes úton
2016. június 06.
Hamarosan ideje lecserélni a nyári gumikat télire, de nem árt, ha valamit ellenőrzöl.

További hírek