Változások lesznek a gépjárműadó kapcsán, itt vannak a részletek

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-12-22, 13:51

Ezekről a dátumokról nem szabad megfeledkezniük az autósoknak.

A köznyelv által csak „súlyadónak” hívott gépjárműadót jövőre már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szedi be. A fizetési határidők is változnak.

A gépjárműadó első részletének befizetésére a fizetési határidő jövőre az eddigi március 15. helyett április 15. lesz. A második részletet szeptember 15-ig kell befizetni a gépjárműadó-bevételi NAV-számlára, közölte az adóhivatal. A mentességet, a szüneteltetést és az adókedvezményt is az adóhatósághoz kell bejelenteni a jövőben, mégpedig online vagy nyomtatványon.

Sárga csekk

A fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról jövőre minden autóst értesítenek, 2022-től viszont csak változás esetén szól a NAV, például akkor, ha módosul a gépjárműadó összege. Ha viszont regisztrálsz az ecdh.hu teljeskörű járműkezelési szolgáltató oldalán, akkor nem kell megjegyezned ezt a két dátumot, mivel automatikus értesítést kapsz a járműveddel kapcsolatos közeledő határidőkről.

A NAV állítása szerint az állampolgároknak nem okoz több kötelezettséget, hogy a gépjárműadó adóztatási feladatai 2021-től az adóhatóságra szállnak át. A gépjárműadó alóli mentességet és szüneteltetést az önkormányzatok adatszolgáltatása alapján a NAV veszi figyelembe az adó kivetésénél. A 2020 végéig keletkezett, megváltozott vagy megszűnt adókötelezettségek ügyében továbbra is az önkormányzati adóhatóságokhoz lehet fordulni.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Üzemanyagot töltenek egy autóba
2020. március 23.
Matekoztak egyet a NAV-osok, erre jutottak.
Forgalmi engedély
2020. július 10.
December 15-ig tart a veszélyhelyzet okán megállapított türelmi idő.

További hírek