Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
szombat - 2023. december 02.
3 °C
gyenge köd
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Vezethetek nyáron papucsban vagy mezítláb?

2023. július 08. | 16:25

A lábbelikre vonatkozó hivatalos előírás nincs, a közlekedésbiztonsági ajánlásokra mindenesetre érdemes figyelni.

Javában tombol a nyár, a hőmérő higanyszála gyakran kúszik 30 Celsius-fok fölé. Az időjárási körülmények indokolják a lenge, könnyed öltözetet, beleértve a tipikusan ebben a szezonban viselt lábbeliket.

Sokan járnak az utcán nyári papucsban, ám vajon megengedett-e a járművezetés ebben a viseletben? Esetleg vezethetünk-e mezítláb? A következő összeállítás választ ad a fenti kérdésekre.

Mit mond a jogszabály?

A legtöbb európai országban nincs kötelező előírás erre vonatkozóan. Ezzel együtt kimondottan veszélyes magassarkú cipőben, papucsban vagy mezítláb vezetni. Egy baleset bekövetkezése esetén például könnyedén hibás féllé válhat az, aki a javaslatokat figyelmen kívül hagyva nem megfelelő lábbelit választ.

A jelszó: biztonság a kényelem előtt. Lényeges szempont, hogy a vezetéshez választott cipő, szandál ne akadjon be a pedálokba, fékezéskor vagy a kuplung benyomásakor megfelelő erőt tudjunk kifejteni. Előnytelen, ha a cipő talpa túl széles, hiszen így akaratlanul egyszerre két pedálra is ráléphetünk.

„Járművezetés során kötelező, hogy veszély esetén megfelelően tudjon a sofőr reagálni. Tehát ha kimutathatóan olyan keményen tudja nyomni a fékpedált mezítláb, mint cipőben, akkor megfelel ezeknek a követelményeknek. Kétséges, hogy ezt hitelesen tudja-e bizonyítani a bíróságon. Mindenesetre nem érdemes ekkora kockázatot vállalni” – áll a Svájci Autóklub állásfoglalásában.

Az ADAC német autóklub is teljesen mértékben egyetért fent leírtakkal a papucsban vagy mezítláb vezetés témakörében. Egy általuk elvégzett teszt világosan kimutatta, hogy cipő nélkül nem lehet a megfelelő sebességgel, illetve nyomással kezelni a pedálokat. Tehát attól, hogy valami nem tiltott, még nem biztos, hogy ésszerű megoldás.

Mit mondanak a szakértők?

A szakértők szerint a sportcipő a legjobb választás a járművezetéshez. A lábbelik kialakításának köszönhetően a lábunk nem csúszkál, a sima talpú cipővel stabilan lehet kezelni a pedálokat. Megéri elviselni a nyári hőséget a biztonság kedvéért, az autóból kiszállva már nyugodtan válthatsz egy kényelmesebb papucsra.

Mit mondanak a magyar rendőrök és a gyakorlat?

A magyar rendőrség 2021-ben számolt be egy olyan esetről, melyben egy 30 éves hölgy papucsban vezette autóját, lecsúszott a lába a fékről, és emiatt balesetet okozott. A KRESZ szabálya szerint aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse, másokat közlekedésükben indokolatlanul ne akadályozzon, és ne zavarjon.

A nagy kánikulában, de sokan strandolás, úszás után sem cserélik le a papucsot cipőre, amikor a volán mögé ülnek. Ezt ugyan semmilyen szabály nem tiltja, de balesetveszélyes mezítláb vagy papucsban vezetni.

Ezt az állítást igazolja a rendőrség idén májusban eszközölt közúti ellenőrzése is. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság Encsi Autópálya Alosztályának munkatársai akciójukban elsősorban a biztonsági öv használatát ellenőrizték az M30-as autópályán.

A hatóság munkatársai miközben a biztonsági öv helyes használatára ösztönözték a járművezetőket, egy másik veszélyforrására is felhívták a figyelmüket. A közlekedési rendőrök erősen nem ajánlják, hogy sofőrök papucsban, vagy mezítláb vezessenek, pedig voltak, akik ezt megtették. A biztonság ez esetben sokkal fontosabb, mint a kényelem.

Depositphotos
Régi BMW X5 után vennék egy újabbat, rossz ötlet? Több mint 15 éves Mercedes S-osztályt vennék, mindenképpen ráfaragok?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!