Vigyázat, újabb fizetős útszakaszok január 1-jétől!

Közzétéve:
2018-12-20, 12:03

Az e-matrica és az e-útdíj rendszerekben is változások lesznek

A 2018-as év végén meghozott döntés alapján 2019. január 1-jétől jelentős változások lesznek nem csak a fizetős útszakaszok kapcsán, hanem az egyes járművek környezetvédelmi besorolását érintően is. Ez szinte minden személyautóval és tehergépjárművel közlekedőt érint, hiszen több, 2018 folyamán átadott útszakaszt is a díjköteles vonalak közé soroltak.

Autópálya szakasz

Az e-matrica rendszerben eddig 1356 km volt azoknak az utaknak a hossza, melyeken útdíjat kellett fizetni, ez a jövő évtől 1380 km lesz. A 3,5 tonnát meghaladó össztömegű járművekre vonatkozó e-útdíj rendszerben pedig az eddigi 6880 kilométerről 6914-re emelkedik a fizetős útszakaszok hossza. Első ránézésre nem tűnik jelentősnek a változás, ám amikor pont beleszalad az ember egy újonnan díjköteles területbe, akkor érzékenyen érintheti a helyzet a pénztárcáját.

Egy másik jelentős változás, hogy 2018. december 25-étől a 3,5 tonna feletti össztömegű teherautóknál eddig díjmentesen használt terelőútként kijelölt szakaszok is fizetősek lesznek. Eddig a jogszabály nem tett különbséget az alkalmi és a fix terelés között, ahogyan azt sem vette figyelembe, ha valaki alapból a terelőútként kijelölt szakaszon haladt volna. Az ilyen útszakaszok eddig automatikus díjmentességgel jártak. Most viszont úgy határoztak, hogy az eleve a terelőutat használó sofőrök díjmentesítése nem indokolt, így az új szabályozás megszünteti ezt az opciót. Az alkalmi (31 napnál nem hosszabb) terelőúton közlekedők ezentúl akkor is mentesülnek a bírság kiszabása alól, ha az adott szakaszon az útdíjfizetési kötelezettségüknek egyébként nem tettek eleget.

Autópálya matrica vásárlásra figyelmeztető tábla

A személyautókra vonatkozó e-matrica rendszerben az erre vonatkozó szabályozás változatlan marad, vagyis az autósoknak továbbra sem kell útdíjat fizetni azoknak az egyébként díjköteles útszakaszoknak a használatáért, amelyeket a közútkezelő terelőútként jelölt ki. Szintén fontos az is, hogy szigorodnak a környezetvédelmi besorolások. A legkedvezőbb A-kategóriába az e-útdíj rendszerben ezentúl csak az euró 5-ös vagy annál modernebb motorral felszerelt járművek kerülhetnek.

A díjfizetős szakaszok teljes listája az e-útdíj és az e-matrica rendszerben érhető el.

Forrás:

Kapcsolódó írások

Autók hátulról magyar autópályán
2019. május 03.
Egész hétvégén szünetel az autópálya matrica értékesítése, de büntetni azért fognak, ha nem rendelkezel vele
Úthálózat felülről
2019. február 26.
Ezekre figyelj a fizetős útszakaszok használatakor
Számolj vele: külföldi autópályadíjak 2018-ban
2018. január 19.
Magyarországon már megszokhattad, hogy fizetned kell az autópályák használatáért. De mi a helyzet és mennyibe kerül, ha külföldre utazol?
trükkös rendszám
2019. március 09.
Lebuktatta rendszámtábláját, aztán maga a sofőr is lebukott