2023. november 17. | 11:18

Az egy dolog, hogy a jól kivilágított munkásautót nem vette észre, majd a hatalmas ütközést csodával határos módon túlélte, a férfi úgy kezelte a helyzetet, mintha csak egy megállóba ért volna tömegközlekedéssel, ahol várja az átszállási lehetőséget.

Elképesztő helyzetet rögzített egy közlekedésfigyelő kamera augusztus 29-én éjszaka. A Magyar Közút munkatársai bozótnyírást, kaszálást hajtottak végre az M0 – M31 csomópont közelében jól kivilágított munkagéppel elzárva a belső sávot.

A gyér forgalom ellenére valamivel 23 óra után gyakorlatilag fékezés nélkül – az utolsó pillanatban már feleslegesen elrántott kormánnyal – rohant bele az ütközési energiaelnyelővel felszerelt teherautóba egy lengyel rendszámos terepjáró. A kocsi szír vezetője szinte csodával határos módon karcolások nélkül megúszta a bukfencezéssel, pörgéssel és csúszással befejeződő jelenetsort.

Ezt követően nemhogy leült volna átgondolni a történteket, hanem az első arra járó járművel szeretett volna tovább haladni. Mivel nem járt sikerrel, még pár járműnél bepróbálkozott, ám pechjére senki nem vette fel.

Végül a kiérkező rendőrök biztosítottak egy helyet számára a járőrautóban, ugyanis felmerült az ittas vezetés gyanúja. Szerencsére a munkásoknak és a többi közlekedőnek sem esett baja.

Ez bőven nem az első eset, hogy valaki teljes figyelmetlenséggel tarol le egy munkagépet. Legutóbb épp szeptember végén rohant bele nappali viszonyok között ugyanilyen helyzetben és szituációban dolgozó közutasok járművébe egy kamionos.

A Magyar Közút arra kéri a közlekedőket, hogy vezessenek óvatosabban és körültekintőbben nappal és éjszaka egyaránt. A volán mögött lehetőleg csak a vezetésre koncentráljanak és figyeljenek, hogy ne történjen több ilyen baleset, hisz számtalan olyan helyzet kialakulhat az utakon, amit egy kis odafigyeléssel megelőzhetünk.

A rendőrség Focus on the road (Figyelem az úton) címmel indított idén már több alkalommal razziát, hogy kiszűrjék a vezetés közben mással foglalkozó vezetőket. Bár idén több ilyen akciót nem terveznek, ez nem azt jelenti, hogy mindenki megússza, aki épp telefonját nyomkodja. Idén egyébként ezekkel a razziákkal találkozhattunk és fogunk még találkozni az utakon, továbbá hamarosan bejelentik a jövő évi terveket is.

Magyar Közút