2023. november 05. | 20:38

Sokaknak az az érzése, hogy minden hétre jut egy előre bejelentett razzia, de a valóságban ez azért nincs így. Összeszedtük, mikor voltak eddig idén, és mikor lesznek még rendőrségi akciók a hazai utakon.

Magyarországon rengeteg a gyorshajtó, a statisztikák egyre lesújtóbb számokat mutatnak, de éppen emiatt a rendőrség is egyre keménykezűbben lép fel azok ellen, akik úgy gondolják, nem vonatkozik rájuk a sebességkorlátozás. A rendőrségi razziákból nincs hiány, idén rengeteg alkalommal indítottak országos akciót a hatóságok, hogy kiszűrjék a gyorshajtókat.

Idén szinte majdnem minden hónapban volt egy ellenőrzés, így összeszedtük, hogy pontosan milyen akciók voltak és mikor és azt is, hogy még milyen razziákra lehet számítani idén. Ezek legtöbbje nem egyszerűen a magyar rendőrség razziája, hanem az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata, azaz a ROADPOL nemzetközi hatóság szervezésében történik, így nem csak itthon mérik a gyorshajtókat, hanem Európa-szerte mindenhol.

Így ezek nem az állam, vagy a rendőrség saját akciói, amelyekkel csak különböző okok miatt bírságolhatnak, hanem ezek összehangolt ellenőrzéssorozatok, amelyek lényege, hogy felhívják az autósok figyelmét a helyes közlekedésre és a szabályok betartására. Ezek között volt olyan akció, amelyben csak a biztonsági övet, vagy éppen a buszokat és teherautókat igazoltatják. A legközelebbi razzia is ez utóbbi lesz, méghozzá november 6-ai kezdettel. De először lássuk, mik voltak eddig.

2023. február 13-19.:
„Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

2023. március 6-12.
"Seatbelt” biztonsági öv-ellenőrzés

2023. április 17-23.
„Speed” sebességellenőrzés (Közben 04.21-én 24 órás „SpeedMaraton” ellenőrzés)

2023. június 14-20.
„Alcohol & Drugs” az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére (Közben 06.17-18-án 24 órás „A&DMaraton” ellenőrzés)

2023. július 18-24.
„Truck & Bus”

2023. augusztus 7-13.
„Speed” sebességellenőrzés

2023. szeptember 16-22.
„Roadpol Safety Days” Biztonsági Napok az Európai Mobilitási Héttel egy időben

2023.október 9-15.
„Focus on the Road” ellenőrzés a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek megelőzésére

2023. november 6-12.
„Truck & Bus” tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés

2023. december 11-17.
„Alcohol & Drugs” az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére

A lista alapján valóban az látszik, hogy január kivételével minden hónapban hirdetett razziát a ROADPOL, de ezen kívül is voltak még akciók. A RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) is indított egy ellenőrzéssorozatot szeptember végén, amelynek lényege a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak betartatása volt, illetve az ilyen átkelőhelyeken szabálytalankodókat büntették.

Ez is a ROADPOL-hoz köthető akció volt, de több olyan is van, amely a rendőrség saját kezdeményezése. Alig pár hete szondáztattak a rendőrök országszerte, amely akcióban kifejezetten az ittasságot figyelték, semmi mást, így rengeteg autóst tudtak ellenőrizni.

Az illegális versenyeket is ellenőrizték a hatóságok, Somogy vármegyében pedig a rendőrség jelentése szerint sikerült teljesen felszámolni az ilyen eseményeket. Az ország többi részében azonban továbbra is nagy problémát jelentenek ezek az események is, így a rendőrségi akciók között szép számmal akadnak ilyen razziák is.

Bár a somogyi verseny jól példázza, hogy ezekre az akciókra igenis szükség van, mivel visszaszoríthatók velük a különböző kihágások, a ROADPOL naptára sajnos éppen azt mutatja, hogy sosem elég ezekből az akciókból, mivel a sofőrök továbbra is rengeteg szabályt megszegnek, legyen az ittas vezetés, telefonozás vezetés közben vagy éppen a sebességhatárok figyelmen kívül hagyása.

Police.hu