2023. október 30. | 16:56

Közel 4000 sofőrt szondáztattak meg a Pest vármegyei rendőrök, ennyi ivott valamilyen alkoholt közülük.

Szinte mindenkinek az életében vannak olyan napok, amikor lecsúszik egy-két alkoholos ital. A legjobb, ha ez nem vezetés előtt - pláne nem közben. Amennyiben mégis megtesszük, nem csak jogosítványunkkal, de mások életével is játszhatunk, így érdemes előre kiszűrni egy saját szondával, hogy beülhetünk-e a bal egybe vagy sem.

Talán mindannyian ismerjük az alkohol élettani hatásait – lassuló reflexek, tompuló figyelem, túlzott bátorság és a többi. Ezért azt is pontosan tudjuk, hogy miért nem összeegyeztethető az autó vagy bármilyen másik jármű vezetésével. Sajnos mégis akadnak időről időre olyan hírek, melyekben ittas vezetők okoznak balesetet.

A rendőrség rendszeres ellenőrzésekkel igyekszik kiszűrni a szabályokra fittyet hányó sofőröket. Legutóbb Pest vármegyében tartottak masszív, azonban csak az alkoholos vezetésre vonatkozó ellenőrzést az egyenruhások, ám szerencsére nem akadt túl sok intézkedni valójuk.

A finn módszeres közlekedésrendészeti ellenőrzés rendszeresen visszatérő jelenség a vármegyében. Nappalra vagy éjszakája időzítve egy a cél: az ittas vezetők kiszűrése, az egyik legfőbb baleseti ok visszaszorítása, a közlekedési balesetek megelőzése.

A módszer lényege, hogy a biztosurak a szonda fújatásán kívül nem ellenőriznek lényegében semmi mást, így szinte futószalag-szerűen lehet célzott ellenőrzést tartani akár a forgalmasabb utakon is. 2023. október 27-én az akció sötétedés után kezdődött.

A néhány órás ellenőrzés során a rendőrök 3959 járművezetőt intettek le, majd következett a szonda. Aki nullást fújt, már mehetett is tovább, sajnos azonban nem mindenki járt így. Tizenhat sofőr helyben maradt, miután szondájuk pozitív értéket jelzett. Ez az ellenőrzött vezetők mindössze alig 0,4%-a.

Tizenegyen bűncselekményi kategóriába tartozó eredményt produkáltak, velük szemben járművezetés ittas állapotban gyanúja miatt indult eljárás. Legalább egyikük sem próbálta vesztegetéssel tovább rontani az eleve veszett helyzetet. A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság a jövőben is tervez hasonló akciókat.

Police.hu