2023. október 19. | 17:43

A budapesti rendőrök néhány óra alatt temérdek gyorshajtót és ittas sofőrt fogtak.

A Budapest XIII. Kerületi Rendőrkapitányság 2023. október 14-én szombat éjszaka közlekedésrendészeti akciót szervezett az illegális gyorsulási versenyek megelőzése céljából. Traffipaxszal és alkoholszondával vonultak utcára az egyenruhások a XIII. és a XV. kerületben, aminek meg is lett az eredménye.

A XIII. kerületi rendőrök az ellenőrzés során összesen 118 gyorshajtóról készítettek felvételt - tehát nem ennyi autósnál mértek sebességet, hanem ennyinél állapítottak meg túllépést. Nem meglepő módon ismét az Árpád hídon találták a legtöbb és a legnagyobb sebességtúllépőt is.

Szám szerint 82 gyorshajtót fogtak itt, ezek közül kiemelkedő volt az a sofőr, aki az itt megengedett 70 km/óra helyett 142-vel szaladt bele a mérőeszközbe, miközben Budáról Pestre sietett. Ezek mellett az ellenőrzések alkalmával két sofőrt állítottak elő: egyiknél pozitív eredményt mutatott az alkoholszonda, egy másik pedig megtagadta az igazoltatást.

A többi esetben helyszíni bírságot alkalmaztak például záróvonal átlépése, gyalogos-szabálysértés, sárga jelzésen való áthaladás, lejárt műszaki érvényesség, valamint az elsőbbségi szabály megszegése miatt. Öt sofőrrel szemben pedig szabálysértési feljelentést tettek csendháborítás, szabálytalan parkolás, biztosítás hiánya, valamint közbiztonságra különösen veszélyes eszköz tartása miatt.

Az örök slágernek számító biztonsági öv használatának elmulasztása, valamint tilos jelzésen való áthaladás miatt meglepő módon alig kellett intézkednie a biztosuraknak. Csupán egy-egy esetben szabtak ki közigazgatási bírságot.

A XV. kerületi rendőröknek hat óra alatt ennél kevesebb dolga akadt, igaz, traffipax nélkül mentek utcára. Ők összesen öt embert állítottak elő: négyet ittas, egyet eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés miatt.  

Nagyszabású razzia a vezetés közbeni telefonhasználatra fókuszálva egyébként a múlt héten volt, ennek kapcsán itt írtunk, hogy hányan akadtak horogra. A közlekedési balesetek számának csökkentése érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság a jövőben is szervez hasonló ellenőrzéseket.

Depositphotos