2023. augusztus 08. | 08:33

Az ügyészség indítványt tett az Árpád hídon a Mercedeszével versenyző sofőr letarzóztatásának meghosszabbítására.

A július elején az Árpád hídon történt tragédia újra sok közlekedéssel kapcsolatos problémát előtérbe helyezett, valószínűleg precedens értékű ügy kerekedik a dologból. Azóta felmerült, hogy a jogosítványszerzés menetét és a KRESZ-t is felülvizsgálják, ezek mindenképpen hatékonyabb ezsközök, mint a sebességmérések, amelyeknek láthatóan nincs kellő visszatartó erejük.

A Mercedes sofőrje azóta is letartóztatásban van, a napokban azonban lejár az elrendelt időszak. A halálos gázolás elkövetője azonban nem biztos, hogy a napokban szabadulni fog. Az ügyészég ugyanis indítványt tett a letartóztatás meghosszabbítására, az Index kérdésére ezt meg is erősítették:

Tájékoztatom, hogy a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatásának további 3 hónappal, november 9-ig történő meghosszabbítására. A bíróság az ügyiratok alapján hozza meg döntését - fogalmazott Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője.

Hozzátette, hogy az ügyészség szerint a sofőr közlekedéskor tanúsított magatartása olyan veszélyt jelentett a közlekedés biztonságára, hogy szabadlábra helyezésével nem biztosítható, hogy ne okozzon újabb személyi sérüléssel járó balesetet.

A Mercedes a baleset idején már nem volt gyári, azt még vizsgálják, hogy valóban 700 lóerő környékére tuningolták-e. Ráadásul kikapcsolták a történtek előtt a biztonségi elektronikákat, illetve ebben a típusban még az elsőkerék-meghajtás is lekapcsolható, így csak hátul hajt.

A sofőrt bíróság elé állították tárgyalásra, amelyet állítólag végig sírt és megbánta tettét. Azt pedig tagadta, hogy versenyzett volna a két BMW-vel, állítása szerint megijedt, hogy rátapadtak és ezért lépett a gázra.

MTI/ Mihádák Zoltán