2024. január 10. | 10:38

Nem tudjuk, hogy csak rossz napja lehetett vagy egyszerűen utálja a munkáját, mindenesetre borzasztóan viselkedett egy BKK buszsofőr egy kerekesszékes utassal és kísérőjével.

Míg nemrég arról adtunk hírt, hogy a mozgásukban korlátozott – látássérült – utasok kényelmét szeretné növelni a BKK, legutóbb épp az ellenkezője történt. A Kőbányáról Havanna lakótelep felé közlekedő 136-os buszon keveredett nézeteltérésbe egy mozgássérült és kísérője, illetve a busz vezetője. Az eset még tavaly novemberben történt, ám csak most kavart igazán nagy port, mert eddig nem kezelte a két utas panaszát a BKK.

Előbb felvenni, majd a leszállásnál segíteni nem akarta egy elektromos kerekesszékes utasát a társaság egyik buszsofőre.  Az elmondások alapján annyit tudunk, hogy a 3-as típusú SMA (gerinc eredetű izomsorvadás) betegségben szenvedő mozgássérült egy társával szeretett volna felszállni a menetrend szerinti járatra.

A megállóban álló busz vezetője azonban arra hivatkozva, hogy nincsen az alacsonypadlós járművön rámpa, nem segített a párosnak, illetve azt tanácsolta nekik, hogy menjenek a következő járattal. Amikor a kerekesszékes nő ezt nehezményezte, valamint megjegyezte, hogy az összes ilyen típusú buszon van, akkor valahogy mégis előkerült a rámpa.

Itt azonban még nem ért véget a történet. Amikor ugyanis le szerettek volna szállni, a vezető ismét nem volt hajlandó segíteni. Egész pontosan azt állította, hogy meg sem nyomták a leszállásjelző gombot.

Innentől már a több mint egy perc hosszúságú videón láthatjuk az eseményeket néhány vágással. A sofőr egyrészt azt állítja, hogy nem köteles a motoros kerekesszéket elvinni, amiről körlevelet is kaptak a BKK-tól, másrészt trágár módon, fenyegetőzve lép fel a videózó utassal szemben.

Szerencsére tettlegességig nem fajultak a dolgok, de a benyújtott panaszt alaptalannak találta a társaság a busz biztonsági kameráinak felvételei alapján. Még jó, hogy egy más perspektívából is megnézhetik most, mi is történt valójában, köszönhetően annak, hogy az utas feltöltötte az internetre saját felvételét.

A tömegközlekedés egyik sajnálatos velejárója, hogy különböző hangulatú, valamint magukat más kategóriába soroló emberek találkoznak minden másodpercben, amikből néha nem jó dolgok sülnek ki. Legutóbb a miskolci vasútállomás biztonsági őre ütött ki két kötekedő személyt, ott is neki adott igazat az őt alkalmazó cég.

Depositphotos