2023. október 17. | 07:26

Egy itthon egyedülálló fejlesztésnek köszönhetően egyszerűbb lesz a vakok és gyengénlátók utazása.

2023. október 15. volt a fehér bot nemzetközi napja, amelyre a BKK is készült egy meglepetéssel. A közlekedési vállalat a látássérült utasok önállóbb közlekedését segíti legújabb fejlesztésével.

A Rákóczi úton közlekedő kék buszok a megállókba érkezve - igény esetén - be is mondják, hogy melyik járat érkezett a megállóba, és milyen irányba közlekedik. Az újítás október 15-től, a fehér bot nemzetközi napjától kezdve működik, kezdetben csak a Rákóczi úton áthaladó járatokon, de a jövőben több vonalra, a későbbiekben pedig a fővárosban közlekedő valamennyi járműre szeretné kiterjeszteni a hasznos funkciót a Budapesti Közlekedési Központ.

Nemcsak alacsony padlósak és kényelmesek, hanem most már „meg is tudnak szólalni” a Rákóczi úton közlekedő buszok, ha igény van rá: a megállókba érkezve a járművek a külső hangszórókon keresztül hangosan is tudják tájékoztatni az ott várakozókat. A fejlesztés egyértelműen a látássérült utasok számára készült, akik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségén (MVGYOSZ) keresztül jelezték, hogy esetenként nehezen tudnak különbséget tenni a járatok között – más segítsége nélkül gyakorlatilag sehogy. A fejlesztésnek köszönhetően lényegesen egyszerűbbé válik a látássérült utasok önálló közlekedése.

„Fontos, hogy a fejlesztésnek köszönhetően a látássérült emberek önálló közlekedése jelentősen könnyebbé válik azokon a szakaszokon, ahol a buszok szóban is tájékoztatják az utasokat arról, hogy melyik járat érkezett a megállóba és hova indul tovább. Az MVGYOSZ a kezdetektől támogatja az ötletet, és folyamatosan egyeztettünk a BKK utastájékoztatási szakembereivel” – mondta el Benedek Zoltán, az MVGYOSZ akadálymentesítési referense.

Az úgynevezett külső bemondást a közelmúltban forgalomba állt járművek esetén a látássérült emberek a már évek óta bevált közlekedési távirányítójukkal tudják elindítani. Amennyiben egy régebbi busz áll be a megállóba, akkor a jármű vezetője tudja lejátszani egy gombnyomással a tájékoztató szöveget.

A közlekedési távirányítók egyébként eddig is nagyban segítették a gyengén- vagy alig látó utasok önálló közlekedését: ezekkel eddig a megállókban lévő FUTÁR-kijelzők tartalmát lehetett felolvastatni, most ezt a szolgáltatást fejlesztették tovább a BKK szakemberei. Az, hogy a buszok a közlekedési távirányítók segítségével mostantól hangosan is tájékoztatják a látássérült utasokat egyedülálló Magyarországon, kizárólag a Budapesten működik ilyen rendszer.

A BKK továbbra is elkötelezett amellett, hogy esélyegyenlőségi szempontok figyelembevételével fejlessze a szolgáltatásait, és többek között a látássérült emberek önálló közlekedését is könnyebbé tegye. Ennek megfelelően a közeljövőben a teljes busz- és trolihálózaton megjelenhetnek a „beszélő” járművek.

Hosszabb távon pedig a fővárosban közlekedő valamennyi busz, troli és villamos képes lehet arra, hogy a közlekedési távirányítóval – a járművezető beavatkozása nélkül is – el lehessen indítani a külső hangbemondást. Ennek érdekében a jövőben megvalósuló járműbeszerzések során alapfeltétel lesz, hogy a buszok, trolik és villamosok külső hangos utastájékoztatását a közlekedési távirányítóval is el lehessen indítani.

BKK.hu