2023. augusztus 02. | 09:55

A vállalkozás kicsit szegényesen vezette az eladott autók listáját, és az áfával való elszámolás sem volt teljesen tiszta.

Több mint ötven autót foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy akció során. Több nem összeegyeztethető papírozás után felfigyeltek egy autókereskedésre, amely gyanúsan kevés autót értékesített.

A vállalkozás működésbe lépése óta hivatalosan csak 8 autó eladását jegyezték fel és küldték el a NAV-nak. Ez szerepelt a vállalkozás leadott számláiban is, a valóságban viszont 56 autót értékesítettek ez idő alatt.

Bár a kereskedő megpróbálta elsunnyogni a dolgot, azt elfelejtette, hogy a vásárlók magukra íratják az autókat. Emiatt pontos adatok érkeztek a vásárlásokról, míg a kereskedőtől nem, így lett gyanús a vállalkozás a NAV-nak.

Ezután a hatóságok átnézték a vállalkozáshoz kapcsolódó áfa befizetési kötelezettségeket is. Természetesen itt sem volt minden rendben, mert a bevallások egy része hiányzott, de volt, amit a kelleténél alacsonyabb összeggel, akár nullával nyújtottak be.

A NAV azt sejti, hogy itt egy komolyabb kiterjedésű dologról lehet szó. Hiszen a most elfogott ügyvezető a korábbi munkahelyei és képesítései alapján szerintük alkalmatlan egy ilyen vállalkozás vezetésére, így csak névleges szerepe volt.

Az akció során a hatóság munkatársai 53 autót foglaltak le a vállalkozástól, amelyek becsült értéke nagyjából 35 millió forint. Ebből következik, hogy valószínűleg nem túl nagy értékű autókkal foglalkoztak a csalók. Az összeg viszont pont jó lehet a költségvetésben okozott kár megtérítése gyanánt.

Ha érdekel, hogyan lehet NAV-os aukción olcsón autót venni, akkor ezt a videót is érdemes megnézned:

Depositphotos