2023. június 29. | 09:16

A járművel Bulgáriából tartottak Belgiumba, de a magyar határon fennakadtak.

Még június 22-én tett közzé egy videót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amelyben egy autó kerekeit vágják fel. Kiderült, hogy lelkes csempészek itt rejtettek el több doboz illegálisan szállított cigarettát.

A pénzügyőrök félreállították a furgonost és megkérdezték tőle - illetve utasaitól -, hogy szállítanak-e magukkal bármilyen adóköteles terméket. Az autóban ülők azt mondták, hogy nem, a pénzügyőrök mégis átvizsgálták a járművet.

Gyanús lett nekik, hogy a kisteherautó rakterében három pótkerék van amellett, hogy egy lógott az autó alatt a helyén. Ezért megvizsgálták mindegyiket, és már a méretük, illetve súlyuk alapján sem volt velük minden rendben.

A hatóságok speciális üregvizsgálóval nézték át az abroncsokat, és amikor a gyanú bebizonyosodni látszott, akkor jött a kés. Miután felvágták a gumik oldalfalát, összesen 300 doboz zárjegyes bolgár cigaretta került elő belőlük.

Ezek jövedéki termékeknek számítanak, így hát a magyar állam is részesedni kíván belőle. Mivel az autóban utazók közül egyik sem fizetett adót rájuk és ráadásul a termékek eredetét és birtoklásának jogszerűségét sem tudták igazolni, ezért elkobozták azt a portékát.

Ennél rosszabb az autóban ülőkre nézve, hogy jövedéki törvénysértés, valamint költségvetési csalás bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást ellenük. Emellett lefoglalták a nagyjából 650 ezer forintnyi cigarettát, amit Belgiumba vittek volna a csempészek.

NAV