2024. február 08. | 15:47

Az ember azt gondolná, hogy ha valakit nyakon csípnek egy lejárt műszakis, biztosítás nélküli autóval, akkor esze ágában nincs visszaülni, alig fél órával később és úgy tenni, mintha mi sem történt volna.

Autós üldözésbe keveredni a rendőrséggel sosem kifizetődő. Pláne, ha az egyenruhások alig fél órával korábban már intézkedtek velünk szemben.

Egy lejárt műszakis, biztosítással sem rendelkező, angol rendszámú Mazda 6 sofőrje mégis úgy gondolta, ha már egyszer megbüntették, ugyan mi baj történhet. A vége egy 30 kilométeren át tartó menekülés lett. Mondanunk sem kell, hogy nem ő nyert…

Az incidens még tavaly szeptemberben történt Pécsett, amikor az említett autóst megállították igazoltatásra. Ekkor derült ki, hogy sok éve lejárt a műszakija, továbbá érvényes biztosítása sincs – jó kérdés, hogy vajon hányszor használta így a férfi az autót.

Itt úgy tűnt, hogy vége is a történetnek, a Mazdát ugyanis egy áruház parkolójában hagyta a férfi, aki így gyalogosan távozott a helyszínről. Azonban alig fél órával később megjelent, pontosabban beült, és elindult a járművel, mintha csak beszaladt volna korábban a boltba valamiért.

Az előzőleg intézkedő, közelben járőröző egyenruhások viszont azonnal kiszúrták „kuncsaftjukat”, így utána indultak, hogy ismét megállítsák. A férfi ekkor azonban már nem volt olyan előzékeny, és fék helyett inkább a gázra lépett, így kezdetét vette egy 30 kilométeres autós üldözés.

Ennek során a férfi 140-150 km/órás sebességgel is száguldott, többször veszélyeztette a közlekedőket, átlépett temérdek záróvonalat, illetve piros jelzőlámpán is áthajtott. Végül Szigetvárhoz közel, a szőlőhegyen elakadt a vizes-sáros földúton, és gyalog próbált elmenekülni, ám nem járt sikerrel.

A Pécsi Járási Ügyészség most közúti veszélyeztetés bűntette miatt emelt vádat ellene, hiszen számos, a közlekedésben szabályosan résztvevő autóban utazó személyek testi épségét közvetlen veszélynek tette ki. Ez alapján akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik. Az üldözés fontosabb, veszélyesebb pillanatairól az ügyészség által közzétett videón győződhetünk meg.

Magyarország Ügyészsége