2023. szeptember 22. | 14:08

A férfi tevékenységével nagyjából 60 millió forintnyi kárt okozott az állami költségvetésben.

A NAV szakemberei nemrég gyanúsan olcsó hirdetésekre lettek figyelmesek az egyik közösségi oldalon. A hirdető autódiagnosztikai szoftvereket árult gyanúsan a piaci ár alatt, így vizsgálatba kezdtek.

Rendeltek a férfitól az interneten két ilyen szoftvert is, amelyek utánvéttel érkeztek meg CD lemezeken. A férfi nem volt hajlandó személyes találkozóra, csak csomagszállítón keresztül akart üzletelni.

A NAV embereinek ez persze nem okozott gondot, mert így is tudták azonosítani a hirdető lakcímét, amire nem sokkal később kimentek. Megvizsgálták az olcsón kapott szoftvereket és felmerült, hogy hamisítványok.

Az sem volt rendben, hogy a kereskedelmet a férfi adószám nélkül, illegálisan végzi, pedig ez már adóköteles lenne. A kibontott csomag ráadásul semmilyen igazolást nem tartalmazott, így indokoltnak látták a házkutatást.

A NAV helyszíni ellenőrzést tartott a férfi lakásán és találtak egy Delphi márkajelzéssel ellátott diagnosztikai eszközt. Ezt használta a férfi arra, hogy a rajta lévő szoftvert sokszorosítsa és eladja.

A probléma csak ott volt, hogy a szakértői vizsgálatok után kiderült, a diagnosztikai eszköz egy silány hamisítvány, nem eredeti. Ezek után az ellenőrök találtak pendrive-okat, külső merevlemezeket, laptopot és számítógépet, illetve az említett szoftverrel ellátott lemezeket.

Összesen 108 darab sokszorosított, hamis járműipari szoftvert gyűjtöttek be az ellenőrök, amelyeket le is foglaltak. Az illegális másolgatással a férfi összesen 60 millió forintnyi kárt okozott az állam költségvetésében.

Emellett a NAV munkatársai eljárást is indítottak ellene, hiszen a hamisítvány használata és árusítása miatt iparjogvédelmi jogokat sértett. A férfi levette hirdetéseit, de a későbbiekben még több százezer forintos mulasztási bírságra is számíthat.

Bár sokan úgy vannak vele, hogy a hamis szoftver is eredeti, csak olcsó, mert nincs rajta a gyártói igazolás. Ez valójában tévedés és nem érdemes ilyenekkel piszkálni az autók elektromos rendszerét, mert akár komoly hibát is okozhat - például a légzsákrendszer hibás beállítása során.

Korábban már mi is kipróbáltunk egy olcsó diagnosztikai eszközt és összevetettük egy gyári változattal. Az eredmény magáért beszélt.

Depositphotos