2024. február 01. | 18:53

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kollégái január végén két teljes napon keresztül vizsgálták a jogosulatlanul buszsávban autózókat. Óránként többen is fennakadtak.

Alig pár hete derült ki, hogy tavaly hány jogosulatlan buszsáv-használót szankcionált a rendőrség, már akkor jelezték, hogy idén is folytatják a gyakorlatot. Legutóbb január 22-én és 26-án ellenőrizték a magukat feljebbvalónak gondolókat, természetesen sokan horogra akadtak.

A Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) kötött stratégiai partnerség keretében tartott ellenőrzés során összesen 94 járművezetővel szemben intézkedtek a BRFK egyenruhásai. Ebből helyszíni bírságot 62 esetben szabtak ki a buszsáv jogosulatlan használata miatt

Szerencsére csak egy esetben fordult elő vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata, viszont kétszer lejárt műszaki jelentett gondot. Helyszíni bírság mellett szabálysértési feljelentést is alkalmazni kellett kétszer a megállás szabályainak megsértése, egyszer a buszsáv-használat miatt.

Ez azt jelenti, hogy a tettes kiléte nem megállapítható, vagy a helyszínen nem ismeri el a dolgot, így nem szabható ki helyszíni bírság. Biztonsági öv használatának mellőzése okán 15 esetben kaptak közigazgatási bírságot az autósok, eljárást pedig egy esetben indítottak ilyen eset miatt.

Akadtak szimplán szerencsétlenkedő sofőrök is, akik túl korán hajtottak a buszsávra vagy nem az első lehajtási lehetőséget választották, illetve figyelmen kívül hagyták a megállás szabályait. Ők négyen voltak és megúszták figyelmeztetéssel.

Mindössze egy esetben fordult elő, hogy valaki tilos jelzés ellenére közlekedett, míg egy másik sofőr szembe hajtott a forgalommal, mindkettőjük közigazgatási bírságot kapott jutalmul, továbbá ketten vezettek ittasan és ketten engedély nélkül, ők súlyosabb büntetésre számíthatnak. Az akció sikerén felbuzdulva további hasonló ellenőrzéseket terveznek az egyenruhások a közeljövőben.

A budapesti buszsávozás jelenségéről korábban egy részletesebb anyagot is készítettünk:

Alapjárat