2023. május 18. | 10:18

A balesetnek volt még egy sérültje.

Még 2022 októberében történt, hogy a Fonyódi járásban egy csoport diák egy lakásban italozott. Az éjszakai órákban egyszercsak elhatározták, hogy a házigazda édesapjának autóját viszik el egy próbakörre.

Az udvaron leparkolt autó ugyan üzemképes volt, de nagyon rossz műszaki állapotban. Csak az első két ülés volt beszerelve, így hátra egy matracra ült be négy fiú. A biztonsági öveket egyikük sem használta.

Az ittas sofőr egy 15 éves fiú (a baleset idején) volt, aki egyébként rendezett családi körülmények közt él, példás tanulmányi előmeneteleű és tisztelettudó az iskolában. Nagy baráti társasággal rendelkezik és a közösségi életben is aktívan részt vesz.

A fiatalok egy kilométerre sem jártak a háztól a környező mezőgazdasági területen, amikor egy nedves felületű mellékúton egy éles kanyarnál a sofőr lesodródott az útról és nagyjából 50 km/órás tempóval egy fának csapódtak.

A baleset következtében az egyik hátul utazó sértett olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette, egy másik utas töréssel járó sérülést szenvedett. A Kaposvári Járási Ügyészség halált okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt emelt vádat az autót vezető fiúval szemben.

Az ügyészség a Fonyódi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a felelősségét vállaló, beismerő vallomást tett vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására és közúti járművezetéstől eltiltásra tett indítványt.

Az ittas vezetés továbbra is az egyik legjelentősebb baleseti ok Magyarországon a gyorshajtás mellett. Rengeteg halálos baleset elkerülhető lenne, ha mindenki körültekintően járna el és nem ülne volán mögé alkohol fogyasztása után.

Magyarország Ügyészsége