2023. augusztus 14. | 08:14

A férfi hitelt vett fel, hogy vegyen egy családi autót, most viszont se pénze, se autója, csak egy hitele, amit fizetnie kell.

Különös eset történt nemrég, amikor egy sárisápi férfi autót vásárolt. CSOK-ból felújított ház és garázs fogadta az új járművet egy hattagú családnál. A férfi elmondta, hogy mindenhova viszik a négy gyereket, ezért már érett a nagyobb autó gondolata.

A BMW-hez is hűséges márkafanatikus így hosszas keresgélés után kinézett egyet egy budapesti kereskedésben, és elmentek érte. 3 millió forint hitelt vett fel a vásárláshoz, majd amikor megírták a papírokat, jött az eredetvizsga és az okmányirodai ügyintézés.

Miután ez lezajlott, egy héttel később rendőrautók jelentek meg a férfi háza előtt, majd házkutatást tartottak nála és kérték a BMW kulcsait. Kiderült, hogy az autó, amit eladtak a jóhiszemű férfinak, lopott volt.

A történetnek egy jóval korábbi szereplője, egy kalocsai férfi adta kölcsön felesége autóját ismerősének, aki aztán elvitte egy kereskedésbe, és eladta azt. Tehát feltételezhetően a kereskedő sem tudta, hogy lopott autót ad el, az viszont elég problémás pont, hogy az eredetiségvizsga-állomáson és a kormányablakban sem tűnt fel senkinek.

A rendőrök ráadásul az autót el sem vitték, csak azt kérték a férfitól, hogy vigyázzon rá. Olyat kértek tőle, hogy ha jégeső van, akkor takarja le valahogy, mondjuk kartonpapírokkal. Takarjon le egy autót, amit nem használhat, cserébe 7 évig havi 50 ezer forintot fizet érte.

A jogász szerint ráadásul a rendőrök eljárása szakszerű volt és a jelenlegi rendszer nem különösebben védi a jóhiszemű vásárlót. Elmondta, hogy a büntetőeljárási törvény ilyenkor az első tulajdonosnak adja ki az autót, tehát annak, aki alól eladták a kereskedésbe.

Az egyetlen járható út a jogász szerint, ha a károsult férfi az eredetiségvizsgáló céget és az autókereskedést bepereli, erre látott már pozitív kimenetelű példákat. Viszont a magyar jogrendben nem lehet tudni, hogy mikor lesz belőle ítélet, és azt követően mikor láthatja viszont pénzét.

Depositphotos